jak udowodnic ze proste sa rownolegle
krzysiukomin: jak udowodnić ze proste przechodzaca przez punkty C=(4,2) i D=(2,4)jest równoległa do prostej
przechodzacej przez dwa punkty A=(−4,1) i B=(1,−4)
5 sty 15:36
___Tajniak___: Narysuj układ współrzędnych wraz z tymi prostymi i wtedy sprawdzisz, czy są one równoległe do
siebie.
5 sty 15:41
Mateusz: Napisz rownania prostych przechodzących przez podane punkty a następnie wiedząc ze proste
równoległe mają ten sam współczynnik kierunkowy czyli a1 = a2 sprawdz czy są równoległe
5 sty 15:42
Eta:
Tajniak ..... z rysunku nie przeprowadza się dowodu !
należy sprawdzić
czy współczynniki kierunkowe są równe
podstaw dane i sprawdź czy będą takie same .... i to wszystko
5 sty 15:45
Eta:
Mateusz ....... wystarczy podać wartość współczynników kierunkowych
nie ma potrzeby wyznaczać równań prostych
5 sty 15:49
Mateusz: No tak zapomniałem o tych wzorkachzgubiła mnie rutyna
5 sty 15:51
krzysiukomin: jak wyszło mi pierwsza −1 a druga 1 to są równoległe
5 sty 15:58
Eta:
Echch....
źle policzone:
| | 1+4 | | 5 | |
aAB= |
| = |
| = −1
|
| | −4−1 | | −5 | |
więc są równoległe
5 sty 16:06
krzysiukomin: faktycznie mój błąd dziękuję za poprawę jesteście super, dzięki
5 sty 16:09
Eta:
5 sty 16:11