Trygonometria
Szymek: ctg1π10*ctg3π10*ctg5π10*ctg7π10=?
1 cze 16:21
Jack:
ctg 18
0 * ctg 126
0 * ctg 90
0 * ctg 54
0 = 0
1 cze 16:46
Szymek: Ale to ma być rozwiązane bez użycia tablic
1 cze 16:46
Jack: nikt nie uzywa tablic.
powinienes wiedziec ile wynosi ctg 900 a potem wywnioskowac co dalej.
1 cze 16:49
Szymek: ok, dzięki, i tak nie zdam
1 cze 16:49
Jack: | | cos 90 | | 0 | |
ctg 90 = |
| = |
| = 0 |
| | sin 90 | | 1 | |
skoro ctg 90 = 0, a 0 razy cokolwiek daje 0, to wynikiem jest 0.
1 cze 16:52
Jack: z takim podejsciem to na pewno, ale spokojnie, tego sie nie da nie zdac.
1 cze 16:52