pomoze ktos?
fifi: Wartość sprzedanych telewizorów zmalała o 2,8% w stosunku do roku poprzedniego, natomiast cena
telewizorów wzrosła o 8,3%. Jak zmieniła się ilość sprzedanych telewizorów?
1 cze 16:14
Janek191:
x*c = w
y*1,083 c = 0,972 w
więc
y*1,083 c = 0,972 x*c / : c
1,083 y = 0,972x
| | 0,972 | | 972 | | 324 | |
y = |
| x = |
| x = |
| x |
| | 1,083 | | 1 083 | | 361 | |
zatem
| | 324 | | 37 | |
x − y = x − |
| x = |
| x ≈ 10% x |
| | 361 | | 361 | |
Sprzedano o około 10 % mniej telewizorów.
1 cze 16:58