Statystyka
Oliv: Rzucamy kostką do wypadnięcia drugiej szóstki. Niech X oznacza liczbę rzutów przed pierwszą
szóstką a
Y liczbę rzutów po pierwszej szóstce. Wyznacz rozkład łączny i rozkłady brzegowe wektora (X, Y
). Czy zmienne X i Y
są niezależne?
1 cze 16:07
g:
X i Y są niezależne. Wynika to z niezależności wyników rzutów kostką.
Rozkłady brzegowe X i Y są takie same P[n] = (5/6)n * (1/6) n=0 do ∞
Rozkład łączny to iloczyny elementów rozkładu brzegowego P[n,m] = P[n] * P[m] n,m=0 do ∞
2 cze 15:35