wzór skróconego mnożenia czwartego stopnia
benek: Witam. Mam problem z rozwiązaniem równania
| ⎧ | q1 + q2 = 1800 | |
| ⎩ | 486 + 250 * 10−12 * q14 = 456 + 223 * 10−12 * q24 |
|
Po podstawieniu do drugiego równania zależności q
1 = 1800 − q
2 i wykorzystaniu wzoru
skróconego mnożenia (a−b)
4 otrzymujemy:
27 * 10
−12 * q
24 − 1,8 * 10
−6 * q
23 + 48,6 * 10
−4 * q
22 − 5,832 * q
2 +
2654,4 = 0
Czy ktoś mógłby mi to rozpisać ? Bo kompletnie nie wiem skąd to się wzięło
1 cze 15:12
1 cze 16:28
Jack: Nie mozesz chociaz uporzadkowac tego rownania?
Drugie rownanie to
486 + 250 * 10
−12 * q
14 = 456 + 223 * 10
−12 * q
24
30 + 10
−12(250 * q
14 − 223* q
24) = 0
| | −30 | |
250 * q14 − 223* q24 = |
| = − 30*1012 = − 3 *1013 |
| | 10−12 | |
zatem mamy
{q
1 + q
2 = 1800
{250 * q
14 − 223* q
24 = − 3 *10
13
Teraz zajmijmy sie podstawieniem
q
1 = 1800 − q
2
250 * (1800 − q
2)
4 − 223 * q
24 = − 3*10
13
(1800 − q
2)
4 = q
24 − 7200q
23 + 19 440 000q
22 − 23 328 000 000q
2 + 10 497 600 000 000
1 cze 16:41
Jack: co to za liczby wgl...
1 cze 16:42
benek: wogóle nauczyciel powiedzial ze a= 1800 b= q1 i ze trzeba doprowadzic to do takiej formy:
27 * 10
−12 * q
24 − 1,8 * 10
−6 * q
23 + 48,6 * 10
−4 * q
22 − 5,832 * q
2 +
2654,4 = 0
Dziekuje za rozwiazanie tego do tej pory
| | −30 | |
A skad sie to wzielo? |
| |
| | 10−12 | |
1 cze 18:05
Jack: przenioslem 30 a nastepnie podzielilem przez 10−12
1 cze 18:21
Mila:
A mógłbyś napisać treść zadania od początku, bez Twoich obliczeń?
1 cze 18:33
benek: To jest całe zadanie. Jest układ równań i rozwiązanie i mam to udowodnić.
1 cze 18:53
Mila:
Napiszę po kolacji, oczopląsu dostaję od tych potęg.
Muszę sprawdzić zapisy.
1 cze 19:50
benek: dzięki
1 cze 19:54
Mila:
486 + 250 * 10
−12 * q
14 = 456 + 223 * 10
−12 * q
24 /−486, − 223 * 10
−12 * q
24
250 * 10
−12 * q
14 −223 * 10
−12 * q
24 =−30 \*10
12
250*q
14−223*q
24=−30 *10
12
q
1=1800−q
2
250*(1800−q
2)
4−223*q
24=−30 *10
12
Zamiast
q
2=a
250*(1800−a)
4−223*a
4=−30 *10
12
250*(18*10
2−a)
2*(18*10
2−a)
2−223a
4=−30*10
12
250*(18
2*10
4−36*10
2a+a
2)*(18
2*10
4−36*10
2a+a
2)−223a
4=−30*10
12
250*[18
4*10
8−18
2*10
4*36*10
2*a+18
2*10
4*a
2+
−36*10
2a*18
2*10
4+36
2*10
4*a
2−36*10
2*a
3+
+18
2*10
4*a
2−36*10
2a
3+a
4]−223a
4=−30*10
12
250a
4−223a
4−250*72*10
2*a
3+486*10
7a
2−6832*10
9a+26244*10
11+300*10
11=0
27a
4−18*10
7a
3+486*10
7a
2−5832*10
9a+26544*10
11=0 /:10
12
27*10
−12*a
4−1,8*10
−6a
3+48,6*10
−4a
2+5.832a+2654,4=0
Potęgi wyjaśniam.
| 18*105 | |
| =18*10−7=1.8*10*10−7=1.8*10−6 |
| 1012 | |
U{486*10
7}{10
12=486*10
−5=48,6*10*10
−5=48,6*10
−4
| 5832*109 | |
| =5832*10−3=5,832*103*10−3=5,832*100=5,832 |
| 1012 | |
1 cze 20:32
benek: wielkie dzięki

a czy moglby ktos ten nawias zapisac mi za pomoca tego wzoru? (a−b)
4 =
a
4 − 4a
3b + 6a
2b
2 − 4ab
3 + b
3
2 cze 13:35
benek: dzieki za pomoc juz zrobilem
2 cze 16:56