Całka z pierwiastkiem z funkcji wymiernej
Michal: Witam,
Liczyłem całki z wielopodpunktowego zadania i trafiłem na coś takiego.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak się za to zabrać?
∫
√1−x1+x
Jeżeli ten zapis jest mało czytelny to jest to całka z pierwiastka pod którym jest 1−x
podzielić przez 1+x.
Z góry dziękuje
1 cze 14:50
jc: podstaw: x = (1−t2)/(1+t2)
1 cze 15:05
Jerzy:
| | 1−x | | 1−x | | x−1 | |
Podstawienie: t = p{ |
| , t2 = |
| , −t2 = |
| , |
| | 1+x | | 1+x | | x+1 | |
| | 2 | | 2 | | −4tdt | |
−t2 − 1 = − |
| , |
| = x + 1 ⇒ |
| = dx |
| | x+1 | | t2+1 | | (t2+1)2 | |
| | t | |
i masz : − 4∫ |
| dt |
| | (t2+1)2 | |
1 cze 15:09
Jerzy:
| | 1−x | |
Podstawienie: t = √ |
| |
| | 1+x | |
1 cze 15:10
Jerzy:
Podstawienie jc prowadzi do tej samej całki
1 cze 15:14
jc:
| | t2 | | 1 | | 2t | |
... = −4∫ |
| dt = 2 ∫ t ( |
| )' dt = |
| − 2 atan t |
| | (1+t2)2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
czy jakoś tak ...
1 cze 15:29
Michal: Dziękuje za pomoc, rzeczywiście prowadzi do rozwiązania, ale dziwi mnie dysproporcja trudności
pomiędzy tym przykładem, a innymi z zadania.
1 cze 15:44
jc: Właściwie można było prościej ... cały rachunek poniżej

x = (1−t
2)/(1+t
2), (1−x)/(1+x) = t
2
| | 1−x | | 1−t2 | | 1−t2 | | 1−t2 | |
∫( |
| )1/2 dx = ∫ t ( |
| )' dt = t |
| − ∫ |
| dt |
| | 1+x | | 1+t2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
| | 1−t2 | | 2 − (1+t2) | | 1−t2 | |
= t |
| − ∫ |
| dt = t |
| − 2 (atan t) + t |
| | 1+t2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
W ten sposób unikamy licznia pochodnej dx/dt !
1 cze 15:50
jc: Bo to prosta całka:
| | 1−x | | 1−x | |
∫ √ |
| dx = ∫ |
| dx = asin x + √1−x2 |
| | 1+x | | √1−x2 | |
1 cze 16:05
Leszek: Zawsze nalezy spawdzic wynik obliczajac pochodna funkcji pierwotnej
Tu sie zgadza
1 cze 20:20
jc: Tak, tu akurat jest prosto. Pierwszy składnik z listy podstawowej, drugi niewiele trudniejszy.
W pełni się zgadzam z tym sprawdzaniem
1 cze 21:19