Prosze o pomoc
kasiulek6666: Wyznacz kąt alfa (0 stopni;360 stopni) jeśli:
a)tg alfa=1 i cos alfa<0
b)ctg alfa= −1 i cos alfa>0
c)sin alfa= pierwistek z 2 przez 2 cos alfa<0
d)cos alfa= pierwiastek z 2 przez 2 i sin alfa<0
e)sin alfa= 1/2 i tg alfa <0
f)sin alfa= −pierwiastek z trzech przez dwa i ctg alfa>0
1 cze 12:14
6latek: a) α= 225o
bo tg45o=1
i tg jest dodatni w 3 ćwiartce i a cosinus w 3 ćwiartce jest ujemny
dalej sama kombinuj
1 cze 12:28
Janek191:

tg α = 1 i cos α < 0 więc α ∊ ( 90
o, 270
o)
zatem
α = 45
o + 180
o = 225
o
==================
Patrz też na wykres
1 cze 12:33
kasiulek6666: A moge prosić o konkretne rozwiązanie ? bo nie za bardzo ogarniam te wykresy
1 cze 12:37
kasiulek6666: Dziękuje za podpunkt a .Moge prosic o reszte rozwiazan przykładów?
1 cze 12:37
Janek191:
| | √3 | |
f) sin α = − |
| i ctg α > 0 ( ctg α > 0 dla ∊ ( 0o, 90o) ∪ (180o, 270o) |
| | 2 | |
sin α < 0 dla α ∊ (180
o, 270
o)
zatem
α = 60
o + 180
o = 240
o
===================
| | √3 | |
spr. sin 240o = sin (180o + 60o) = − sin 60o = − |
| |
| | 2 | |
sinus − kolor czerwony
cotangens − kolor niebieski
1 cze 13:08