Pilne!
kasiulek6666: Oblicz sumę pierwiastków równania należących do przedziału (0;6pi)
a)sin x=1/2
b)cos x= −1/2
c) sinx= 0,9
1 cze 12:05
Jerzy:
A co sam/a od siebie ?
1 cze 12:07
kasiulek6666: ?
1 cze 12:12
Jerzy:
Jak byś się za to zabrał/ła ?
1 cze 12:16
kasiulek6666: Nie dam rady wyrobić się do jutro gdyż mam tych zadań bardzo dużo .Brak czasu i do końca
wszystkiego nie ogarniam .
1 cze 12:19
kasiulek6666: Pomożesz?
1 cze 12:26
Janek191:

a)
więc
lub
| | π | |
x = π − |
| + 2π*k , gdzie k − liczba całkowita |
| | 6 | |
oraz ma być x ∊ ( 0, 6π)
Wstawiamy za k liczbę 0
Do II wzoru wstawiamy za k liczbę 0
| | π | | 5 | |
Mamy x2 = π − |
| = |
| π |
| | 6 | | 6 | |
Do I wzoru wstawiamy z k liczbę 1
| | π | | 1 | |
Mamy x3 = |
| + 2π = 2 |
| π |
| | 6 | | 6 | |
Do II wzoru wstawiamy za k liczbę 2
Mamy
itd.
Patrz też na wykres
1 cze 12:49