b | ||
y = x − | ||
3a |
−6 | 1 | |||
y = x − | = x + | |||
18 | 3 |
1 | 1 | |||
6(x+ | )3 − 6(x+ | )2 + 1 = 0 | ||
3 | 3 |
b | 1 | |||
mialo byc x = y − | = y + | |||
3a | 3 |
1 | 1 | |||
6(y+ | )3 − 6(y+ | )2 + 1 = 0 | ||
3 | 3 |
5 | ||
3y3 − y + | = 0 // :3 | |
18 |
1 | 5 | |||
y3 − | y + | = 0 | ||
3 | 54 |
p | ||
y = z − | (gdzie rownanie to y3 + py + q) | |
3z |
1 | 5 | |||
nasze rownanie to : y3 − | y + | = 0 | ||
3 | 54 |
1 | 5 | |||
zatem p = − | , q = | |||
3 | 54 |
5 |
| ||||||||||||
t2 + | t − | = 0 | |||||||||||
54 | 27 |
5 | 1 | |||
t2 + | t + | = 0 / * 27 * 27 | ||
54 | 27*27 |
135 | ||
729 t2 + | t + 1 = 0 | |
2 |
−135 − 81 | −216 | 2 | ||||
t = | = | = − | ||||
2916 | 2916 | 27 |
−135 + 81 | −54 | 1 | ||||
t = | = | = − | ||||
2916 | 2916 | 54 |
2 | ||
z3 = − | ||
27 |
1 | ||
z3 = − | ||
54 |
p |
| 1 | |||||||||||||
y = z − | = z − | = z + | |||||||||||||
3z | 3z | 9z |
1 | ||
y = 3√−227 + | ||
9*3√−227 |
1 | ||
y = 3√−154 + | ||
93√−154 |
1 | ||
skoro x = y + | ||
3 |
1 | 1 | |||
x = 3√−227 + | + | |||
9*3√−227 | 3 |
1 | 1 | |||
x = 3√−154 + | + | |||
93√−154 | 3 |
1 | 1 | |||
x = | (1 − 3√2 − | ) | ||
3 | 3√2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |