Tozsamosc trygonometryczna
kasiulek6666: 1.Udowodnij tozsamosc trygonometryczna:
a) 1/sin2+1/cos2=1+ctg2x/cos2x
b) sin2x−cos2x=tg2x−1/tgx+1
2.Czy ponizsza zaleznosc jest tozsamoscia trygonometryczna
a) sinxcos2+sin3x=sinx
b) tgxctgx−sin2x=cos2x
c)1/sinx +ctgx= sinx/1−cosx
d) sinxcosx+tgx=tgx(cos2x+1)
1 cze 10:41
Jerzy:
2)
a) tak
b) tak
c) ..zapis niejasny
d) tak
1 cze 11:12
Jerzy:
1) obydwa zapisy niejasne
1 cze 11:13
kasiulek6666: a moge prosic o rozwiązanie tych zadan?
1 cze 11:29
kasiulek6666: w 1 zad a) 1 podzielic przez sin2 + 1 podzielić przez cos2= 1 +ctg2xpodzielic przez cos2x
1 cze 11:30
Jerzy:
2)
a) L = sinx(cos
2x + sin
2x) = sinx*1 = sinx = P
| | sinx | | cosx | |
b) L = |
| * |
| − sin2x = 1 − sin2x = sin2x + cos2x − sin2x = cos2x = |
| | cosx | | sinx | |
P
| | sinx | | sinx*cos2x + sinx | | sinx(2 + cos2x) | |
d) L = sinx*cosx + |
| = |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
= tgx(1 + cos
2x) = P
1 cze 11:35
kasiulek6666: b) sin2x − cos2x=tg2x−1 podzielic przez tgx2x+1
1 cze 11:36
Jerzy:
1)
| | sin2x + cos2x | |
a) L = |
| = |
| | sin2x*cos2x | |
| | | sin2x | | cos2x | |
| + |
| | | sin2x | | sin2x | |
| | 1 + ctg2x | |
= |
| = |
| = P |
| | cos2x | | cos2x | |
1 cze 11:41
Jerzy:
b) dalej niejasna prawa strona , co jest w liczniku, co w mianowniku ?
1 cze 11:43
kasiulek6666: 1 b) tg2x−1 licznik a mianownik tg2x+1
1 cze 11:48
Jerzy:
| | sin2x − cos2x | |
L = |
| = |
| | sin2x + cos2x | |
| | | sin2x | | cos2x | |
| − |
| | | cos2x | | cos2x | |
| |
= |
| = |
| | | sin2x | | cos2x | |
| + |
| | | cos2x | | cos2x | |
| |
= U{tg
2x} − 1}{tg
2x + 1} = P
1 cze 11:53
kasiulek6666: Dzięki .
1 cze 12:02