Minimum funkcji.
jc: | | xy+1 | |
Dla jakich x,y, funkcja f(x,y) = x2 + y2 + ( |
| )2, x+y≠0, |
| | x+y | |
przyjmuje wartość najmniejszą?
1 cze 09:03
Jerzy:
Policz pochodne cząstkowe
1 cze 09:06
jc: Wychodzi coś strasznego.
1 cze 09:12
Benny: Na wolframie wychodzi f≥2, więc ładnie
1 cze 09:15
jc: No to znamy wartość najmniejszą, a dla jakich x, y jest osiągana?
1 cze 09:26
Jerzy:
P1(0,1) , P2(1,0)
1 cze 09:39
jc: A co z (x,y) = (1/√3, 1/√3) ?
Tak przy okazji, gdzie jeszcze stosuje sie notację P(x,y)?
Czy nie ładniej byłoby (P,x,y)?
1 cze 10:05
Jerzy:
Tego nie odganąłem

A co oznacza zapis: (P,x,y) ? , bo zapis: P(x,y) oznacza punkt , gdzie funkcja osiaga
ekstremum
1 cze 10:18
jc: Czyli
P(x,y) ⇔ (x,y) jest punktem ekstremalnym.
Rozumiem, że jest to pewna relacja. A co wtakim razie oznacza indeks przy P?
Nie spotkałem się jeszcze z takimi oznaczeniami.
1 cze 10:23
Jack:
jesli chodzi o zapis w poscie 09:39 to oznacza ze w tych punktach jest mozliwosc istnienia
ekstremum...
1 cze 11:00
1 cze 11:02
jc: Z jakiej książki jest ten skan?
1 cze 11:28
Jerzy:
A jakie to ma znaczenie ?
1 cze 11:43
zombi: Oznaczenia to oznaczenia, może byc A(x1,y1) B(x2,y2) albo P1, P2. Bez różnicy.
1 cze 13:29
jc: Domyślam się, że A(x,y) oznacza punkt o nazwie A i współrzędnych x,y.
Moim zdaniem, dużo logiczniej wyglądałby zapis (A, x, y).
Z notacją tą spotykam się tylko wypowiedziach uczniów i studentów.
W żadnej z posiadanych przeze mnie książek tego nie widziałem
(a książek z matematyki mam niemało). Stąd pytanie o książkę,
w której używa się takiej notacji.
Może nie jest to taka znów egzotyczna notacja.
Programiści piszą x(3) na zaznaczenie, że x = 3.
1 cze 13:43
Jerzy:
To Twoje zdanie , w matematyce stosuje się zapis: A(x,y) , a w przypadku punktów stacjonarnych
przy obliczaniu ekstremów zapis: P1(x,y) , P2(x,y) ... tzw indeksacja
1 cze 13:46
jc: Jerzy, jak wspomniałem, widuję czasem takie oznaczenia w wypowiedziach
uczniów i studentów (choćby na tym forum). Dlatego ciekawi mnie, w jakich książkach
jest stosowana taka notacja (wystarczy jeden przykład).
1 cze 13:57
1 cze 14:04
jc: Dziękuję
1 cze 14:07