logarytmów c.d
Mateusz: | | 1 | | 1 | |
Mam takie zadanie log612−( |
| log69+ |
| log68) wykorzystałem wzór logaxk = klogax |
| | 2 | | 3 | |
oczywiscie w drugą strone po wykonaniu działan wyszedł mi taki wynik log
611 a w odpowiedzi
jest ze log
62 i nie wiem teraz czy ja mam zle czy odp jest zła prosze o sprawdzenie a jest
wogóle jakis sposob sprawdzenia poprawnosci wykonania działan na logarytmach tak jak np na
rozwiązanie równania 2x = 7 albo 2*2=4
5 sty 15:35
Mateusz:
5 sty 15:51
Godzio:
do tego wzoru dodaj jeszcze ten i wyjdzie

log
ab + log
ac = log
a(b*c)
5 sty 15:54
Godzio:
log
612 − ( log
69
1/2 + log
68
1/3 = log
612 − (log
63 + log
62) =
| | 12 | |
log612 − log6(3*2) = log6( |
| ) = log62 |
| | 6 | |
5 sty 15:55
Mateusz: ok dzięki przestudiuje to teraz
5 sty 15:59
Mateusz: no tak bo mamy odejmowanie więc trzeba wykoerzystac wzor na logrytm ilorazu tak
5 sty 16:01
Mateusz: w koncowym etapie
5 sty 16:02
Eta:
Można też tak:
log
612= log
63 +log
64 = log
63 +2log
62
zatem log
63 +2log
62 −
12*2log
63 −
13*3log
62=
= log
63+2log
62 −log
63 −log
62 =
log62
5 sty 16:02
Godzio: w tym drugim działaniu to już chyba bez ułamków
5 sty 16:03
Godzio: tak
5 sty 16:03
5 sty 16:04
Godzio: a nie, dobrze jest nie zauważyłem że jest {1}{2} *2log
63
5 sty 16:05
Mateusz: jeszcze raz dzięki
5 sty 16:06