matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dziedzina
Student:
Wyznacz dziedzinę i przeciwdziedzinę funkcji: f(x)=(4−π)arcsin((1−x2)/3)
1 cze 00:42
Janek191:
1 − x
2
f(x) = ( 4 − π )*arcsin(
)
3
1 − x
2
− 1 ≤
≤ 1 / *3
3
− 3 ≤ 1 − x
2
≤ 3 / −1 − 4 ≤ − x
2
≤ 2 więc − 4 ≤ − x
2
i − x
2
≤ 2 4 ≥ x
2
i − x
2
≤ 2 x ∊ < − 2, 2> i x ∊ ℛ czyli x ∊ < − 2, 2 > dziedzina funkcji f Df = < − 2, 2 > ==========
1 cze 08:32