równanie kwadratowe prośba o skrót
kami: Rozwiąż równania :
Mam pytanie czy można poniższe równanie rozwiązać nie stosując delty itd tylko
polecieć jakoś wzorami:
3(x2+2x+5)=x(25−3x)
deltą sobie wyliczyłam trochę długo szło wyszło
x=1,5 x=123
31 maj 22:41
jc: Zawsze można. Niby skąd się bierze ogólny wzór?
3(x
2 + 2x+ 5) = x(25 − 3x)
6x
2 − 19 x + 15 = 0
W tym wypadku zastosowałbym gotowy wzór. Δ = 1, x = (19 ± 1)/12 = 5/3, 3/2
Czyli masz dobry wynik, a rachunki wcale nie takie straszne

Jesli mam coś takiego x
2 − 12 x + 17 = 0, to wolę bez wzorów.
(x−6)
2 = 36 − 17 = 19, x − 6 = ±
√19, x = 6 ±
√19
31 maj 22:57
kami: dzięki ale to drugie to chyba nie zawsze da się zastosować, wydaje mi się, ze tylko wtedy
można,gdy przy x2 nie ma żadnej cyfry, ale może się mylę, bo można w sumie podzielić przez tę
cyfrę wszystkie czynniki, ale mogą wyjść wtedy ułamki i będzie chyba jeszcze gorzej niż delta.
1 cze 10:30
jc:
1 cze 10:37
AS: Zastosuj podstawienie x = y − b/(2*a)
np. 2*x2 − 5*x + 3 = 0
Podstawiam x = y + 5/4 , Wtedy mam
2*(y + 5/4)2 − 5*(y + 5/4) + 3 = 0
Po uporządkowaniu
2*y2 − 1/8 = 0
y2 − 1/16 = 0 => y1 = −1/4 , y2 = 1/4
Wacając do podstawienia mam
x1 = −1/4 + 5/4 = 1 , x2 = −1/4 − 5/4 = −3/2
i po strachu.
1 cze 11:56