Funkcja uwikłana
Benny: Wykazać, że równanie z3−xyz+y2=16 wyznacza dokładnie jedna funkcja uwikłana postaci z=f(x, y)
w otoczeniu punktu (1, 4, 2).
Wskazówki?
31 maj 22:17
jc: Twierdzenie o funkcji uwikłanej.
31 maj 22:32
Benny: F(x, f(x, y))=0 i F(P)=B
31 maj 22:48
jc: (z3 − xyz + y2)z = 3z2 − yx = 3*22 − 1*4 = 8 ≠ 0
31 maj 23:02
Benny: To powinno zachodzi, ale czy nie powinno również zachodzić z03−z0y0x0+y02−16=0?
31 maj 23:40
jc: To zamień 16 na 1 − 8 + 16 = 9 i będzie dobrze.
31 maj 23:55
Benny: Ok może dałoby się zebrać wszystko do kupy, bo się chyba zgubiłem

Trzeba sprawdzić czy F(x, y, z)=0
2
3−1*4*2+4
2−16=0 działa
Pochodna po z =3z
2−xy Wartość dla tego punktu to 8 i jest różne od 0, czyli oba warunki są
spełnione. Czy to wystarcza?
1 cze 00:00
jc: Oj, ja żle podstawiłem

Ale sam zrobiłeś to poprawnie.
1 cze 00:12
jc: Czy to wystarcza? Tak mi się wydaje. Oznacza to, że płaszczyzna styczna
nie jest pionowa a więc w pobliżu rozpatrywanego punktu powierzchnia
jest wykresem jakieś funkcji.
1 cze 00:15
Benny: Znaczy się funkcja "nie zawraca"
1 cze 00:18
jc:
1 cze 00:53
jc: Przykład x=y3 . Wspomniany warunek nie jest konieczny.
Pochodna w zerze = 0, ale funkcja odwrotna istnieje na całym R, y = x1/3.
1 cze 00:56