kaczor: Oblicz układ równań
{1440
{------- = y
{ x
{
{1440
{------- = y+2
{ x-3
Proszę o szybką odpowiedz, bo ten układ mam na jutro....
3 lis 20:23
takitam: podstaw pod y tamten ułamek. później wychodzi równanie dla x z deltą (nie bój się, ta
delta nawet ładna wychodzi) i później dla x1 i x2 wyliczasz y1 i y2. (podkreślam) mogę
się mylić!
3 lis 21:57
takitam: znaczy tamto musisz oczywiście wymnożyć odpowiednio przez x(x-3). chyba
3 lis 21:59
Głupia: Głupia ta matma nie?
3 lis 22:03
życzliwa:
przede wszystkim trzeba założyć że x≠0 i x-3≠0, czyli x≠0 i x≠3
z pierwszego równania masz że xy=1440,
a w drugim (x-3)(y+2)=1440
xy+2x-3y-6=1440
za xy podstawiamy 1440 a za y=1440/x
1440+2x-3(1440/x)-6=1440
(2/3)x2-2x-1440=0
a to już chyba rozwiążesz
3 lis 22:03