wyysokość komina
Kasia: Proszę o pomoc.
Komin i dwóch obserwatorów są w jednej linii. Pierwszy z obserwatorów
widzi komin pod kątem 38 stopni a drugi pod kątem 52 stopnie. Oblicz jaka jest wysokość komina
jeżeli odległość między wynosi 50 m.
31 maj 20:54
===:
31 maj 21:08
Janek191:

Mamy
| h | | h | |
| = tg 52o ⇒ h = x tg 52o ⇒ x = |
| |
| x | | tg 52o | |
oraz
| | h | |
h = (50 + x)*tg 38o ⇒ 50 + x = |
| |
| | tg 38o | |
| | h | | h | |
50 + |
| = |
| |
| | tg 52o | | tg 38 o | |
| | 1 | | 1 | |
h*( |
| − |
| ) = 50 |
| | tg 38o | | tg 52o | |
| | 50 | |
h = |
| |
| | | | tg 52o − tg 38o | | |
| | | | tg38o*tg 52o | |
| |
31 maj 21:09
Jerzy:
Pytanie, czy stoją po jednej, czy po obu stronach komina ?
31 maj 21:10
Kasia: Czy to można zapisać jakoś w II przypadkach?
31 maj 21:10
Kasia: Oblicz jaka jest wysokość komina jeżeli odległość między obserwatorami wynosi 50 m.
31 maj 21:11
===:
H=xtg52
o
H=(50−x)tg38
o xtg52
o=(50−x)ctg52
o itd
31 maj 21:12
Kasia: To chyba po obu stronach stoją.
31 maj 21:12
Kasia: 
?
31 maj 21:18
Jerzy:
Komin nie zmienił wysokości, a więc obydwa sposoby muszą dać ten sam wynik
31 maj 21:20
Kasia: Czyli rozwiazanie Janka191 jest poprawne?
31 maj 21:21
Kasia: 
?
31 maj 21:25
Kasia: ?
31 maj 21:41
Jack: raczej tak ;x
31 maj 21:49