5
5: U(x,y)=xy+2x
znaleźć maksimum
P(0:−2)
Wyznacznik wychdzi −1 czyli nie będzie maksimum

Tylko w odp mam że −4
31 maj 20:27
Jerzy:
Pokaż obliczenia
31 maj 20:28
5: U'x=y+2
U'y=x
y+2=0
x=0
Punkt podejrzany
P=(0;−2)
W= | 0 1 | = 0−1=−1
| 1 0 |
31 maj 20:33
Jack: obliczenia wygladaja na dobre...
31 maj 20:36
Jerzy:
Dobrze
31 maj 20:37
Jack: albo zle przepisales funkcje U(x,y) albo w odp. jest blad
31 maj 20:39
5: Czyli odp to:
Brak ekstremum ? W tym wypadku maksimum ?
31 maj 20:39
Jerzy:
Tak
31 maj 20:40
5: Dziękuję
31 maj 20:47