logika
Kok: a ≤ b oznacza, że (a < b) ∨ (a = b). Jak to możliwe że a może być zarówno mniejsze od b jak i
jemu równe?
31 maj 20:22
Jerzy:
lub ( alternatywa) , to inaczej "albo, albo"
31 maj 20:24
Kok: "albo, albo" to alternatywa wykluczająca, która rzeczywiście by mi tutaj pasowała,
jednak zwykła alternatywa dopuszcza możliwość dwóch prawd.
31 maj 20:35
Jerzy:
a ≤ b jest prawdą, gdy : a < b lub a = b ( a nie jednocześnie)
31 maj 20:39
Kok: Cholera, dalej nie rozumiem
31 maj 21:48
Jerzy:
alternatywa ( lub) jest prawdziwa, gdy przynajmniej jedno zdanie jest prawdziwe
koniunkcja ( i ) gdy obydwa zdania są prawdziwe
31 maj 21:52
Jerzy:
Zdanie: 3 < 10 lub 3 > 4 jest prawdziwe
Zdanie: 3 < 10 i 3 > 12 jest fałszywe
31 maj 21:56
Przemysław: (a < b) ∨ (a = b)
czyli:
1
o a<b
2
o a=b
3
o a<b ∧ a=b
masz zastrzeżenia do 3
o, bo to sprzeczność.
Ale to nic, że sprzeczność, zwyczajnie takie coś się nie zdarza i tyle.
Jakbym powiedział, że "jestem facetem
lub kobietom", to mówię prawdę mimo, że raczej się
nie zdarzy, żebym był jednocześnie facetem i kobietom, prawda?
31 maj 21:58
Kok: To czemu w tym przypadku nie stosuje się alternatywy wykluczającej(czyli zamiast lub daje się
albo), która w ogóle tej sprzeczności nie dopuszcza?
1 cze 08:36
Janek191:
Kobietą
1 cze 08:41
Jerzy:
Bo alternatywa wykluczajaca jest prawdziwa tylko wtedy, gdy dokładnie jedno ze zdań
jest prawdziwe, natomiast alternatywa jest prawdziwa, gdy przynajmniej jedno ze zdań jest
prawdziwe
1 cze 08:42
6latek : Janek 191 
Miał na myśli ze on się podoba
kobietom
1 cze 08:45
Kok: Ale tutaj o to chodzi by tylko jedno zdanie było prawdziwe, jak a≤b może być mniejsze i równe b
jednocześnie?

Czego ja tutaj nie rozumiem, przed tym przykładem zdawało mi się że dosyć to ogarniam...
1 cze 09:09
6latek: Kok 
Nie swiruj pawiana

Masz napisane (a<b)⋁(a=b)
symbol ∨ oznacza lub i za nic w swiecie nie będzie to
i
No chyba ze to Ty tak zechcesz
1 cze 09:13
6latek: Zdanie ,,a<b lub a=b,, zapisujemy a≤b
Zapis a≤b można przecztac również ,, a jest nie wieksze od b ,,
Tak mam zapisane w książce do 1 klasy liceum
1 cze 09:22
Kok: Chyba się pogodzę z tym że tak ma być i już, może kiedyś zrozumiem
Ja wiem że symbol ⋁ oznacza lub, ale ten spójnik dopuszcza możliwość dwóch prawd i to mnie
doprowadza do szału, że w tym przykładzie dwóch prawd jednocześnie nigdy nie będzie
1 cze 09:27
6latek: No nie będzie jednocześnie
Wedlug mnie to tak samo jak np. w tym równaniu (x−4)(x+3)=0 to x=4 lub x=−3
Bylby spójnik i wtedy gdybys rozwiazywal takie równanie (x−4)(x+3)≠0 to x=4 i x≠−3
1 cze 09:38
6latek: w drugim x≠4 i....
1 cze 09:39