zbieżność jednostajna
fruzinska: Zbadaj zbieżność jednostajną szeregów
szereg od n=0 (1−x)xn x∊[0,1]
31 maj 20:09
g: Szereg jes zbieżny jednostajnie do f(x) = 1 dla x∊(0, 1)
| | 1 | |
∑ (1−x)xn = (1−x) ∑ xn = (1−x) |
| = 1 |
| | 1−x | |
x=0 wypada ze względu na 0
0,
x=1 wypada ze względu na 1/(1−x)
31 maj 23:38
jc: (1−x)(1+x+x2+...+xn) = 1 − xn
Jeśli x ∊ [a,b], −1 < a < b < 1, to |x| ≤ d = max(|a|,|b|).
1/d > 1. 1/d = 1 + p, p>0
1/ |x|n ≥ 1 + pn , (x ≠0, dla x = 0 nierówność jest oczywista)
|x|n ≤ 1/(1+pn)
A więc na każdym domkniętym przedziale zawartym w (−1,1) mamy zbieznośc jednostajną
do 1.
Na całym przedziale (−1,1) jest ro nieprawdą.
Np. (1−1/n)n →1/e ≠ 0.
1 cze 00:33