rozkład zmiennych losowych
zdesperowany : Pewna firma sprzedała 3 elementy wylosowane z puli 20 elementów, wśród których 20% jest
uszkodzonych. Niech Y oznacza liczbę elementów uszkodzonych pomiędzy sprzedanymi. Wiadomo, że
nabywca uszkodzonego elementu zwróci towar do naprawy i koszt naprawy wraz z wysyłką dany jest
funkcją C = 3Y2 + Y. Oblicz oczekiwany koszt wysyłki i naprawy.
Wynik to niby 2.97 ale nie wiem jak to zrobić
31 maj 20:01
g:
Ze schematu Bernouliego policz prawdopodobieństwa Pn zdarzenia że Y=n (n=1,2,3)
Średni koszt to ∑n Pn*(3n2+n)
31 maj 23:46