Równanie
angel754: Dane jest równanie : (√2+1)x2 + (√2−1)x−1=0
a) Uzasadnij, że to równanie ma dwa pierwiastki.
b) Nie obliczając pierwiastków x(jeden) i x(dwa) równania, oblicz wartość wyrażenia x(jeden)2
+ x(dwa)2 − 8x(jeden)x(dwa)
31 maj 19:45
Jerzy:
a) pokaż,że Δ > 0
b) x12 + x2 − 8*x1*x2 = (x1 + x2)2 − 10x1x2 ( i wzory Viete'a )
31 maj 20:01
angel754: nie wychodzi mi

nie umiem tego policzyć

proszę o pomoc
31 maj 20:10
Jerzy:
Δ = (√2 − 1)2 + 4(√2 + 1) = .... .i licz
31 maj 20:12
angel754: Δ = b
2 − 4ac
Δ = (√2 − 1)
2 + 4(√2 + 1) = 2 − 2
√2 +2
√2 +4 = 6
Δ=6
dobrze

?
a co do podpunktu b) −
−
√2−1√2 −10 *
−1√2 =


i co dalej?
31 maj 20:35
Jerzy:
Δ źle
31 maj 20:45
angel754: hmm w którym miejscu popełniłam błąd?
31 maj 20:56
Jerzy:
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
31 maj 20:57
angel754: no tak ....
a= √2
b=√2−1
c= −1
31 maj 20:59
Jerzy:
Δ = 2 − 2√2 + 1 + 4√2 + 4 = 7 + 2√2 > 0
31 maj 21:03
angel754: aaaa już wiem dziękuję !
a podpunkt b dobrze kombinuje ?
31 maj 21:06
31 maj 21:08