Rozwiąż równanie trygonometryczne
qwerty:
2cos2 x−sin2x=0
skorzystałam z sin2x=2sinxcosx
wyciagnelam cosx przed nawias
przyrownalam do 0
i nie wiem co dalej
31 maj 19:40
ZKS:
2cos
2(x) − sin(2x) = 0
2cos
2(x) − 1 − sin(2x) = −1
cos(2x) − sin(2x) = −1
31 maj 19:44
qwerty: hmm początek jasny, tylko probuje i nie moge zrozumiec jak dojsc do wyniku
31 maj 20:19
Jerzy:
2cos2(2x) − 1 = 2cos2(2x) − (sin2(2x) + cos2(x)) = cos2(2x) − sin2(2x) = cos(2x)
31 maj 20:23
Jack: @ZKS
skad cos(2x) − sin(2x) = − 1
to cos(2x+ ...) = − 1/√2?
wzor na sume sin/cosin?
31 maj 20:33
Jerzy:
| | π | |
Korzystasz ze wzoru : sinx + cosx = √2cos( |
| − x) |
| | 4 | |
31 maj 20:36