Janek191:
a) 2 x
4 + x
2 − 3 = 0
t = x
2 ≥ 0
Mamy
2 t
2 + t − 3 = 0
Δ = 1 − 4*2*(−3) = 25
| | − 1 − 5 | | − 1 + 5 | |
t = |
| = − 1,5 < 0 − odpada lub t = |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | |
więc
x
2 = 1
x = − 1 lub x = 1
=============
b)
−2 x
2 − ( x −3)
2 ≥ 0
−2 x
2 − ( x
2 − 6 x + 9) ≥ 0
−2 x
2 − x
2 + 6 x − 9 ≥ 0
−3 x
2 + 6 x − 9 ≥ 0 / *(−1)
3 x
2 − 6 x + 9 ≤ 0 / : 3
x
2 − 2 x + 3 ≤ 0
Δ = 4 − 4*1* 3 < 0 − brak miejsc zerowych i a = 1 > 0 , więc ramiona paraboli
o równaniu y = x
2 − 2 x + 3 skierowane są ku górze, zatem
x
2 − 2 x + 3 > 0 dla x ∊ ℛ
Brak rozwiązań : ∅
==================
Janek191:

c)
x
3 + (2 x + 1)
2 < ( x + 1)
3 + 12
x
3 + 4 x
2 + 4 x + 1 < x
3 + 3 x
2 + 3 x + 1 + 12 / − x
3
4 x
2 + 4 x + 1 < 3 x
2 + 3 x + 13
x
2 + x − 12 < 0
( x + 4)*(x − 3) < 0
x
1 = − 4 x
2 = 3 a = 1 > 0
więc
x ∊ ( − 4, 3 )
===========