Leszek: rozpisuje funkcje trygonometryczne
| | sin(x) | | sin(x) | |
2* |
| *cos(x) + 1 = 2*cos(x) + |
| ; cos(x)≠0 |
| | cos(x) | | cos(x) | |
po uproszczeniu :
2*sin(x) + 1 = (2*cos
2(x) + sin(x))/cos(x)
po pomnozeniu obu stron rownania przez cos(x) otrzymuje
2sin(x)cos(x) + cos(x) = 2cos
2(x) + sin(x)
po pogrupowaniu
2sin(x)cos(x)−sin(x) = 2cos
2(x) − cos(x)
sin(x)*(2cos(x) − 1) = cos(x)*(2cos(x) − 1)
(2cos(x) − 1)*(sin(x) − cos(x)) = 0
czyli 2cos(x)−1 =0 lub tg(x) = 0
cos(x)=1/2 lub tg(x) = 0
rozwiazanie:
x=π/3 +2kπ lub x=−π/3 + 2kπ lub x=π/4 +kπ ; k ∊ C