Gg
Bo TAK: Oblicz iloczyn pierwiastków równania ||2x+1|−3|=5
31 maj 17:16
yht:
||2x+1|−3| = 5
|2x+1|−3 = 5 lub |2x+1|−3 = −5
|2x+1| = 5+3 lub |2x+1| = −5+3
|2x+1| = 8 lub |2x+1| = −2
dalej rozwiązuję tylko równanie |2x+1| = 8, bo drugie nie ma rozwiązań rzeczywistych (wartość
bezwzględna nie może być ujemna)
|2x+1| = 8
2x+1 = 8 lub 2x+1 = −8
2x = 7 lub 2x = −9
iloczyn:
31 maj 17:19
Bo TAK: Dziękuję
31 maj 17:20
Maciess: To jest wartość bezwzględna czy nawiasy zwykłe?
31 maj 17:21
yht:
wartość bezwzględna
31 maj 17:22