pole obszaru
xyz: Witam potrzebuję pomocy:
oblicz pole obszaru ograniczonego tymi krzywymi:
y=x
y=x2−5x
czy wynik to będzie 36?
31 maj 15:52
Jerzy:
Pokaż jak całkujesz.
31 maj 15:57
xyz: Najpierw policzyłam granice całkowania:
x=x(x−5)
i z tego wyszlo, że x jest ograniczony 0 i 6
potem zrobiłam taką całkę z tego:
(tutaj powinny być te liczby, na dole 0 a na górze 6, ale nie umiem tego
zrobić)∫(x−(x2−5x))dx
i z tego całkę nieoznaczoną, która mi wyszła taka: −1/3x3+3x2+c
no i potem zrobiłam, że najpierw podstawiłam pod nią 6, a potem 0 i jeden wynik od drugiego
odjęłam
31 maj 16:01
śmieszek: Pokaż jak całujesz.
31 maj 16:01
31 maj 16:02
xyz: o dziekuje
31 maj 16:05
jc: Tak, 36.
31 maj 16:09