Planimetria
Mia: W równoległoboku ABCD dane są: AB=6, AD=5 i ∡ABC=120. Z wierzchołków C i D poprowadzono odcinki
CF i DE, których końce podzieliły boki AB i BC w stosunku odpowiednio 1:1 i 3:2. Oblicz pole
czworokąta FBEG, jeśli G jest punktem przecięcia odcinków CF i DE.
31 maj 14:20
Jack:
31 maj 14:32
Jack:
z trojkata 30,60,90
| | 1 | | 5 | | 45 | |
Pole trapezu ADCF = |
| (3+6)* |
| √3 = |
| √3 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 5 | |
Pole rownolegloboku ABCD = 6 * |
| √3 = 15√3 |
| | 2 | |
zatem pole trojkata BCF = Pole rownolegloboku ABCD − pole trapezu ADCF =
| | 45 | | 45 | | 15 | |
= 15√3 − |
| √3 = √3(15 − |
| ) = |
| √3 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Pole czworokata FBEG to pole trojkata BCF − pole trojkata CGE
wiec pozostaje nam znalezc pole tego malego trojkata.
Szczerze mowiac to ja bym to narysowal w ukladzie wspolrzednym , obliczyl odleglosc punktu G od
prostej BC i tak oblicyl pole trojkata, ale na pewno mozna inaczej...
31 maj 15:32
jc: Czy możemy rozwiązać zadanie znając tylko pole równoległoboku = 15 √3 ?
tzn. nie znając kątów i długości boków. Reszta zadania bez zmian.
31 maj 15:55
prosta:
pewnie można, tylko jak?
31 maj 17:38
jc:
CG = 1/3 CF (to oczywiście trzeba wyliczyć)
CB = 2/5 CB
pole CBF = 1/4 pole ABCD
pole CGE = 1/3 * 2/5 pole CBF
pole BEGF = pole CBF − pole CGE = 1/4 (1 − 2/15) pole ABCD = 13/60 * 15*
√3
31 maj 17:53
Mia: Tylko jak znaleźć pole małego trójkąta CGE?
31 maj 18:22
jc: pole CGE = 1/3 * 2/5 * pole CBF
Jak zmienimy długośc jednego boku, pole zmieni się proporcjonalnie.
Tu zmieniamy długość jednego boku, a potem drugiego. Stąd iloczyn ułamków.
31 maj 18:26
Mia: Dziękuję za pomoc
31 maj 18:33
prosta:
| | 1 | |
CG= |
| CF jak to uzasadnić? obliczyć? |
| | 3 | |
31 maj 18:48
Kacper:
Ciekawe
31 maj 20:01
jc: Oczywiście z tym polem to prawda, ale moje tłumaczenie było głupie.
Chodziło o to, że pozostawiamy wysokosć zmieniając długość podstawy.
Jak uzyskałem 1/3?
Przjąłem, że C=0 i opisałem rysunek w języku wektorów D, B.
A = D + B
E = 2/5 B
F = 1/2 (A + B)
G = t F dla pewnego t (G lezy na odcinku AF, ale A=0)
G = s E + (1−s)D dla pewnego s (G leży na odcinku ED)
Wszystko zapisałem za pomocą D i B
Wyliczyłem t = 1/3.
Algebra sama rozwiązuje takie zadania.
31 maj 22:02