pochodna
marlena: Wyznaczyć n−tą pochodną funkcji f(x) =(xn−1)n. Wogóle to sie da?
31 maj 00:04
Leszek: potraktuj to jako funkcje zlozona i na podstawie twierdzenia otrzymujesz:
(n−1) (n−1) (n+1) (n−1)
f'(x)=n*(xn − 1) *n*x = n*(x − 1)
31 maj 10:10
Jerzy:
To dopiero pierwsza pochodna
31 maj 10:18
Leszek: sproboj skorzystac z dwumianu Newtona
31 maj 13:45
marlena: druga jest taka ale nadal nie wiem jaka bedzie n−ta pochodna
f''(x)=n2(n−1)[x2n−2(xn−1)n−2+xn−2(xn−1)n−1]
31 maj 16:17
jc: Tka jak proponuje Leszek:
| | | |
= ∑k=1n | [nk]n (−)n−k xn(k−1) |
| | |
[m]
n = m (m−1) (m−2) ... (m−n+1)
31 maj 16:27