Ciągi ogolnie
6latek : Zadanie :
Sklada się ono z kilku podpunktów
a
n jest określone dla n≥2
1) wypisz kilka początkowych wyrazoe ciągu o wyrazie ogolnym
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| + |
| + |
| +....+ |
| + |
| |
| | n+1 | | n+2 | | n+3 | | 2n−1 | | 2n | |
2) Udowodnij ze ciag a
n jest rosnący
3) Który z e skladnikow a
n jest najmniejszy a który największy
| | 1 | |
4) Zastepujac każdy ze skladnikow an najmniejszym z nich wykaz ze ∧n∊N an> |
| |
| | 2 | |
5) Zastepujac każdy z eskladnikow a
n największym z nich wykaz ze ∧n∊N a
n<1
6) Na plaszczyznie wspolrzednych zaznacz kilka punktów ykresu ciągu a
n . Zaznacz pas w którym
miesci się caly wykres
30 maj 23:34
jc: Pochwal się, jak rozwiążesz

Punkt (2), jako trudniejszy, dałbym na koniec.
30 maj 23:50
6latek : zebym to ja wiedział jak to rozwiazac
30 maj 23:53
jc: Nie pisz, że punkt (1) jest trudny. Napisz a1, a2, a3, tylko nie dodawaj składników.
Może nawet lepiej jak zaczniesz od a2, potem a3 i a1.
30 maj 23:59
g:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2) an+1 = an + |
| + |
| − |
| |
| | 2n+1 | | 2n+2 | | n+1 | |
| | (2n+2)(n+1) + (2n+1)(n+1) − (2n+1)(2n+2) | |
an+1−an = |
| = |
| | (2n+1)(2n+2)(n+1) | |
| | n+1 | |
= |
| > 0 |
| | (2n+1)(2n+2)(n+1) | |
| | 1 | | 1 | |
3) |
| jest największy, |
| najmniejszy. |
| | n+1 | | 2n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
4) n* |
| = |
| , więc an > |
| |
| | 2n | | 2 | | 2 | |
31 maj 00:10
www: o boze z jakiej to starej ksiązki .............
31 maj 00:13
6latek : z 1978r
31 maj 00:18
6latek : jc
Jutro się wezme .
31 maj 00:18
31 maj 08:19
6latek : Ojj zle napisałem .
31 maj 08:23
6latek : Myli mnie to dla n≥2
czy to zacząć liczyc od wyrazu drugiego
czyli
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Czy a2 to będzie |
| = |
| = |
| |
| | n+2 | | 2+2 | | 4 | |
31 maj 09:02
jc: Popatrz na wzór określający an. Co wzór każe zrobić?
Napisz a1, a2, a3, a4. A potem dopiero przejdź do punktu (3), (4), (5), (2).
31 maj 10:09
31 maj 10:12
jc: Źle. Odczytaj wzór. Po lewej stronie jest an, a po prawej pewna suma.
Ile składników ma suma? Napisz odpowiednie sumy dla n=1,2,3,4.
31 maj 10:21
Jack: przypomina troche szereg harmoniczny ;x
31 maj 10:31
6latek :

| | 1 | |
Spojrzalem na ostatni składnik |
| |
| | 2n | |
Teraz
| | 1 | |
najmniejszsy składnik to |
| |
| | n | |
bo im bardziej będziemy zwiekszac n to mianownik tutaj będzie wiekszsy a co za tym idzie
To już mam wyjaśnione
teraz
jeśli zastąpimy każdy ze skaldnikow najmniejszym z nich to dostaniemy
| | 1 | | n | | 1 | |
an= |
| *n = |
| = |
| (*n bo mamy n wyrazow w ciągu ) |
| | 2n | | 2n | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
teraz będzie |
| + |
| + |
| +.... + |
| > |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz zastępujemy największym z nich
| | 1 | | n | | n | |
an= |
| *n= |
| a |
| jest <1 |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
Teraz wykres
Będzie to ten pas na czewrowno
Tutaj mi wyszlo nie bardzo (na papierze milimetrowym to wyjdzie lepiej )
Ja zanaczylem pas y=0 y=0,5
Teraz został czy ciag jest rosnący ?
Tutaj proszse Cie o pomoc w policzeniu
31 maj 10:35
6latek : To w takim razie rozpisz te wyrazy bo ja sie pogubiłem
31 maj 10:37
6latek : Prosze Cie abys dopisal jakiś komentarz do tego jeśli trzeba
31 maj 10:42
jc: Zadanie masz rozwiązane w jednym z pierwszych wpisów.
a1 = 1/2
a2 = 1/3 + 1/4
a3 = 1/4 + 1/5 + 1/6
a4 = ...
31 maj 10:45
6latek : | | 1 | | 1 | |
To a1 potrafie zrozumieć bo |
| = za n=1 i mam |
| |
| | n+1 | | 2 | |
ale dalej dlaczego tak ? wytłumacz to
31 maj 10:57
Jerzy:
Cześć

każdy n − ty wyraz jest sumą n ułamków
31 maj 10:58
6latek : Powoli
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a2= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | n+1 | | n+2 | | 2 | | 2+2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3= |
| + |
| + |
| itd. ? |
| | n+1 | | n+2 | | n+3 | |
czy inaczej ?
31 maj 11:10
6latek : Dobra już wiem
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
a2= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | n+1 | | n+2 | | 2+1 | | 2+2 | | 3 | | 4 | | 12 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a3= U{n+1}+ |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = U{1}[4}+ |
| + |
| |
| | n+2 | | n+3 | | 3+1 | | 3+2 | | 3+3 | | 5 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a4= |
| + |
| + |
| + |
| itd. |
| | 5 | | 6 | | 7 | | 8 | |
Wypisuje sobie ilość skladnikow wyrazow i w mianowniku za n wstawiam numer wyrazu
To już mam
31 maj 11:25
6latek : Teraz zostaje problem ciągu rosnącego
Jak policzyć
31 maj 11:28
jc: Trochę bez sensu a2 = 1/(n+1) + 1/(n+2). Po prwej stronie nie powinno już być n.
Rozwiązując dalsze punkty, patrz na kartkę ze wzorami na a1, a2, a3, a4.
W piątym wpisie masz pełne rozwiązanie.
31 maj 12:52
6latek : jc 
Skoncze to po powrocie z pracy wieczorem
Tylko tak się zastanawiam jakbym zapisal
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1= |
| + |
| + |
| +..... + |
| + |
| |
| | n+2 | | n+3 | | n+4 | | 2n+1 | | 2n+2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| + |
| + |
| +..... + |
| + |
| |
| | n+1 | | n+2 | | n+3 | | 2n−1 | | 2n | |
Teraz a
n+1−a
n= po odjęciu dostałbym
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| − |
| − |
| − |
| |
| 2n+1 | | 2n+2 | | 2n−1 | | 2n | | n+1 | |
Będzie tu dużo więcej liczenia ale do zrobienia
31 maj 13:43
6latek : dziekuje również
g
31 maj 13:48
6latek : Z mojego ni wyjdzie a rozwiązanie g nie bardzo rozumiem
31 maj 23:46
6latek : To naprawdę trochę jest trudne
ale chyba już wiem dlaczego
g tak napisał
| | 1 | | 1 | |
Po prostu w wyraźnie a{n+1} znajduja się tez wyrazy |
| + |
| |
| | 2n−1 | | 2n | |
Po odjęciu a
n+1−a
n one się skroca .
31 maj 23:56
jc: Nie rozumiem

Masz przed sobą wzory dla n=1,2,3,4, i n (ale już z kropkami).
Odpowiedz jeszcze raz na pytania (3), (4), (5).
1 cze 00:00
jc:
a
n−1 = 1/n + 1/(n+1) + ... + 1/ (2n−2)
a
n = 1/(n+1) + ... + 1/(2n−1) + 1/(2n)
Zauważyłeś, że a
n uzyskujesz z a
n−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
odejmując |
| i dodając |
| oraz |
| . |
| | n | | 2n−1 | | 2n | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| > 2 * |
| = |
| |
| 2n−1 | | 2n | | 2n | | n | |
Zatem dodajesz wiecej niż odejmujesz cooznacza, że a
n > a
n−1.
1 cze 00:11
6latek : Co do (3) to juz wiem
| | 1 | |
Najmniejszym skadnikiem jest |
| |
| | 2n | |
| | 1 | |
Najwiekszym skaldnikiem jest |
| |
| | n+1 | |
1 cze 00:12
jc: No to teraz odpowiedz na pytania (4) i (5).
Zobacza, co to oznacza w przypadku n=1,2,3,4.
Przyjrzyj się, czy wszystko się zgadza.
1 cze 00:17
6latek : | | 1 | |
Jesli kazdy skadnik tego ciagu zastapie przez |
| to |
| | 2n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| + |
| + |
| +.... |
| + |
| |
| | 2n | | 2n | | 2n | | 2n | | 2n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
dla n=1 mam |
| + |
| + |
| +... |
| + |
| > |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
dla n=2 mam |
| + |
| + |
| +....U[1}{4}+ |
| > |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
1 cze 00:29
6latek : Albo tak
Ale to musze sobie jaks poukladac jeszce w glowie
Mam n wyrazow
| | 1 | | 1 | | n | |
Teraz jesli kazdy skladnik zastapie przez |
| to n* |
| = |
| |
| | n | | 2n | | 2n | |
| | 1 | | 1 | |
Teraz jesli a n=1 tp |
| = |
| |
| | 2*1 | | 2 | |
itd
1 cze 00:37
jc: Źle.
a1 = 1/2
a2 = 1/3 + 1/4, a2 > 2/4 = 1/2, a2 < 2/3 < 1
a3 = 1/4+1/5+1/6, a3 > 3/6 = 1/2, a3 < 3/4 < 1
a4 = 1/5 + 1/6 + 1/7 + 1/8, a4 > 4/8 = 1/2, a4 < 4/5 < 1
Tu nie ma żadnych kropek!
1 cze 00:41
6latek : jc 
Czyli tak
| | 1 | |
Jeśli zastąpimy każdy składnik każdy składnik najmniejszym wyrazem |
| to każdy wyraz |
| | 2n | |
| | 1 | |
tego ciągu poczawszy od drugiego będzie większy od |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Jeśli zastąpimy każdy składnik ciągu an największym wyrazem |
| to każdy wyraz tego |
| | n+1 | |
ciągu będzie <1
Przykład ten uswiadomil mi jedna rzecz .
Znaczy to że żyję , bo jeszcze myśle
1 cze 08:06