prosze o pomoc
nina: dany jest trojkat abc gdzie a (0,3) b (2,−1) c (3,−1) narysuj ten trojkat w ukladzie
wspolrzdnych oraz jego obraz w symetrii wzgledem :
A)osi OX
B) osi OY
C) prostej x=2
30 maj 22:30
Janek191:

a)
Jeżeli P = ( x, y) , to punkt symetryczny do P względem osi OX
P ' = ( x, − y)
Np. A = ( 0, 3) to A ' = ( 0, − 3)
31 maj 09:45
Janek191:

b) Jeżeli K = ( x, y), to punkt symetryczny do K względem osi OY
K ' = ( − x, y)
Np. B = ( 2, − 1) ti B ' = ( − 2, − 1)
A ' = A = ( 0, 3)
31 maj 09:53