calki nieoznaczone
xyz: jak sie za to zabrac?
∫x2sin2xdx
30 maj 22:08
Mariusz:
Przez części
∫x
2sin(x)*sin(x)dx
| | 1 | |
Możesz też zamienić sin2(x)= |
| (1−cos(2x)) |
| | 2 | |
i dopiero przez części
30 maj 22:27
jc:
| | 1 − cos 2x | | x3 | | 1 | |
∫ x2 (sin x)2 dx = ∫ x2 |
| dx = |
| − |
| ∫ x2 cos 2x dx |
| | 2 | | 2*3 | | 2 | |
Druga całka 2 razy przez części.
| | 1 | | 1 | |
∫ x2 cos 2x dx = |
| ∫ x2 (sin 2x)' dx = |
| x2 sin 2x − ∫x sin 2x dx = ... |
| | 2 | | 2 | |
30 maj 22:32
xyz: Rozwiązuję jak Pan podał i mam coś takiego:
u=x
2
u'=2x
v'=cosx
v=sinx
=−x
2cosx+∫2xcosxdx=
i dalej przez części
u=2x
u'=2
v'=cosx
v=sinx
= −x
2cosx+2∫sinx=x
2cosx−2cosx+c
i to jest zły wynik
30 maj 22:35
jc: Nic z tego nie rozumiem

Może dokończę.
∫ x sin 2x dx = − (1/2) ∫ x (cos 2x) dx = − (1/2) x cos 2x + (1/2) ∫ cos 2x dx =
= − (1/2) x cos 2x + (1/4) sin 2x
Razem: (1/6) x
3 − (1/4) x
2 sin 2x + (1/4) x cos 2x − (1/8) sin 2x
30 maj 23:06
Mariusz:
∫x
2sin(x)sin(x)dx=−x
2sin(x)cos(x)+∫cos(x)(2xsin(x)+x
2cos(x))dx
∫x
2sin(x)sin(x)dx=−x
2sin(x)cos(x)+2∫xsin(x)cos(x)dx+∫x
2cos(x)dx
∫x
2sin(x)sin(x)dx=−x
2sin(x)cos(x)+∫x
2(1−sin
2(x))dx+2∫xsin(x)cos(x)dx
∫x
2sin(x)sin(x)dx=−x
2sin(x)cos(x)+∫x
2dx−∫x
2sin
2(x)dx+2∫xsin(x)cos(x)dx
| | x3 | |
2∫x2sin(x)sin(x)dx=−x2sin(x)cos(x)+ |
| +2∫xsin(x)cos(x)dx |
| | 3 | |
∫xsin(x)cos(x)dx=xsin(x)sin(x)−∫sin(x)(sin(x)+xcos(x))dx
∫xsin(x)cos(x)dx=xsin(x)sin(x)−∫sin
2(x)dx−∫xsin(x)cos(x)dx
2∫xsin(x)cos(x)dx=xsin(x)sin(x)−∫sin
2(x)dx
∫sin
2(x)dx=−cos(x)sin(x)+∫cos(x)cos(x)dx
∫sin
2(x)dx=−cos(x)sin(x)+∫(1−sin
2(x))dx
∫sin
2(x)dx=−cos(x)sin(x)+∫dx−∫sin
2(x)dx
2∫sin
2(x)dx=−cos(x)sin(x)+x
| | 1 | |
2∫xsin(x)cos(x)dx=xsin2(x)+ |
| (cos(x)sin(x)−x) |
| | 2 | |
| | x3 | | 1 | |
2∫x2sin2(x)dx=−x2sin(x)cos(x)+ |
| +xsin2(x)− |
| (cos(x)sin(x)−x) |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | x3 | | 1 | | 1 | |
∫x2sin2(x)dx=− |
| x2sin(x)cos(x)+ |
| + |
| xsin2(x)+ |
| (cos(x)sin(x)−x)+C |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 4 | |
30 maj 23:14
xyz: dziekuje
31 maj 06:49