studia
Metis: Czy mamy na forum studiującego/ absolwenta Uniwersytetu Jagiellońskiego?
30 maj 21:35
Benny: Kto nie skacze ten z UJ
30 maj 21:48
Metis: Ech
30 maj 21:51
Janek191:
Czyżby Metis wybierał się na UJ ?
30 maj 21:58
Metis:
Witaj Janku, tak planuję, ale nie wiem jak w tym roku wszystko to będzie wyglądało z progi
itp.
Dodatkowo UJ nie udostępnia progów, i teraz szukam na forach wpisów, w których studenci piszą
ile wystarczyłoby dostać się na dany kierunek.
Składam też na AGH, i PWr.
30 maj 22:05
Mila:
Na jaki kierunek?
30 maj 23:10
Metis: Dobry wieczór
Milu
Na uniwersytetach dla mnie kierunków teoretycznie nie ma.
Jedyne kierunki ścisłe to
fizyka, informatyka i Matematyka, dlatego też składam na
Matematykę. W teorii jakieś szanse mam.
(na informatykę z moim wynikiem szans nie mam, fizyki nigdy się nie uczyłem)
Na AGH i PWr próbował będę jeszcze na informatykę, elektrykę itp. na kierunki, na które mam
szansę wejść.
Roku nie chcę spędzić w domu, idę też za Waszymi rady. Może uda mi się wejść na kierunek mniej
popularny, a potem będę walczył by przenieść na inny kierunek i zajmować się tym co chcę.
Jeśli nie, to nie pozostanie mi nic innego od poprawy matury.
30 maj 23:23
kyrtap: elektrykę ^^
30 maj 23:38
kyrtap:
30 maj 23:39
52: na PWr też się na większość dostaniesz
Chyba martwisz się na zapas
30 maj 23:54
Mila:
Wiem, że dałbyś sobie radę z matematyką, ale masz wątpliwości, czy wystarczy Ci punktów.
Podpowiadam szansę dostania się na informatykę
( to przecież będzie Twoje wyjście awaryjne, przedyskutuj z mamą).
30 maj 23:54
Metis: Cześć
52 , nie dostanę
Dziękuję
Milu
30 maj 23:56
52: Metis nie nabijesz 250pkt ?
30 maj 23:58
52: Zresztą tak jak napisała
Mila są 3 terminy rekrutacji, jak nie pierwszy to drugi jak nie
drugi to trzeci i się dostaniesz
Koleżanka z samą matematyką rozszerzoną się dostała za drugim razem
31 maj 00:00
Metis: Nie nabije
Nie pisałem fizyki.
31 maj 00:02
52: a na PWr na jaki wydział planowałeś iść ?
31 maj 00:02
Metis: Plany przed maturą miałem o wiele bardziej ambitne niż po. Chciałem studiować informatykę. Ale
z tego na razie nici. Teraz chcę się po prostu dostać, i próbować się przenieść, ewentualnie w
trakcie poprawić maturę.
Ambicje zeszły na drugi plan.
31 maj 00:07
52: Nie załamuj się tylko idź po swoje
Złóż na PWr np. na jeden wydział na wszystkie kierunki
Jak się dostaniesz na kilka, wybierz ten który najbardziej jest spokrewniony z twoim, bo i tak
na pierwszym roku to praktycznie wszyscy mają ta samo, może z 3 kursy są inne
Po pierwszym roku przenieś się na swój wymarzony kierunek
I ciesz się życiem
31 maj 00:29
Metis: Tak zamierzam
Dzięki
31 maj 00:33
Metis: http://prntscr.com/bae2om
Na AGH nie ma już możliwości wyboru jednego głównego kierunku i kilku dodatkowych za jedną
opłatę rekrutacyjną
?
Z tego co pamiętam można było wybrać dodatkowo 3, czy 5 alternatywnych kierunków...
31 maj 00:43
nick: na PW rok temu bylo 5 kierunkow za jedna oplata, mozesz sprobowac tam
31 maj 07:19
Benny: Ja jak składałem to 1 kierunek = 1 opłata
31 maj 08:53
Metis: byłem pewny, że można wybrać alternatywy, tak jak na PWr.
31 maj 12:46
Jack: Za to na PP raz placisz i wybierasz ile chcesz
31 maj 13:10
1 cze 18:18
Mila:
To chyba dla politologii, socjologii aby umieli posługiwać się komputerem.
1 cze 18:23
Metis: Witaj
Milu
Znalazłem trochę więcej:
http://wh.uci.agh.edu.pl/informatyka-spoleczna/ tutaj, ale strasznie "nadmuchany" ten opis studiów...
Na początku myślałem podobnie jak ty, ale po co humanistom informatyka? a obycie z komputerem
mniejsze bądź większe każdy student ma.
Może chcą by humaniści po ich uczelni znajdywali pracę
1 cze 18:32
Metis: Mam jeszcze szanse dostać się do Wrocławia na informatykę. Szkoda, że to wszystko kosztuje tyle
pieniędzy, łącznie moi rodzice będą musieli wydać na to około 400 zł
1 cze 23:27
Metis: Ale cóż, trzeba było się więcej uczyć i nie popełniać głupich błędów
1 cze 23:28
Mila:
Poczekaj na wyniki Twojego rocznika. Nie będzie tak źle.
Koszty, rzeczywiście obłędne. Gdzie te czasy, gdy nic się nie płaciło.
Tylko, że jak ktoś nie zdał egzaminu to czekał rok na następną szansę.
Niektórzy zdawali na medycynę kilka razy, na inne studia to nie wiem.
1 cze 23:32
Benny: Ja doczekałem do wyników i dopiero wtedy zacząłem szukać. Mniej pieniędzy można wydać, bo
wiesz, gdzie mniej więcej gdzie się dostaniesz z takimi wynikami.
1 cze 23:41
Metis: Na forach są osoby, które poprawiają już 4 raz maturę z chemii / biologii by dostać się na
medycynę, bo zawsze brakuje im kilku %.
W moim przypadku te 400 zł to i tak nic w porównaniu z moimi koleżankami, które przeznaczają na
to od 700 zł− złożenie deklaracji na medycynę do kilku różnych miast, do tego weterynaria, i
inne biologiczno−chemiczne kierunki.
Z matematyki, fizyki łatwo możemy oszacować wynik, z biologii i chemii trzeba " wstrzelić się w
klucz".
Nie tak to wszystko miało wyglądać, teraz nie wiem nawet, w którym mieście będę i czy w ogóle
będę studiował
1 cze 23:47
Metis: Benny no tak , też tak zrobię, ale wiem już teraz jak mniej więcej napisałem i jestem w
złej sytuacji.
Bo z wynikami z mojej matury nie mam zagwarantowanego miejsca, nie mam pewności że dostanę się
na 100%.
Dużo zmiennych, progi, ilość osób na dany kierunek, i to, że na niektóre kierunki mogę wejść
lub nie o ±5 pkt. Nie będę miał wyboru.
1 cze 23:49
kyrtap: na PWr na stówę się dostaniesz szkoda że nie podszedłeś do fizyki rozszerzonej nawet nie
przygotowując się, tak jak ja to zrobiłem
1 cze 23:51
Metis: Może jeszcze nie wszystko stracone.
2 cze 00:03
kyrtap: Na pewno nie
2 cze 00:13
Metis: Kocham Was
2 cze 00:36
kyrtap: ja Was też
2 cze 00:43
zombi: Mam kolegę na UJocie, na matematyce. Mogę popytać co i jak
2 cze 10:42
Metis: Siemka
zombi
Dzięki
A może ten twój kolega jest na matematyce komputerowej ? O tym kierunku niewiele w
sieci.
Jak tam Ci leci?
2 cze 11:08
takion94: Nie wiem jak masz zamiar pogodzić naukę na studiach z nauką do matury to raz. Dwa pójście na
byle jaki kierunek tylko po to,aby nie siedzieć w domu jest dla mnie bezsensowne, bo blokujesz
miejsce osobom, które może zawsze chciały się na niego dostać a ty sobie "postudiujesz" rok i
odejdziesz. Lepiej zostać w domu przez rok i na spokojnie uczyćsię do matury.
2 cze 15:58
RJS:
Dokładnie, odechce Ci się poprawiania matury na uczelni wyższej. Chyba, że idziesz tam
pobimbać
ale to tak jak mówi takion94 nie idź i nie blokuj komuś miejsca. Tyle w temacie
2 cze 20:18
Damian1996: Hmm, jakby Cię to jeszcze interesowało to próg na matematykę na UJ w tamtym roku wynosił
50/100.
Na matematyce komputerowej z tego co pamiętam oscylował w okolicach 60/100 ( ale może mnie
pamięć mylić), a na informatykę na Wydziale Matematyki i Informatyki próg wynosił 66/100
2 cze 22:31
ZKS:
Co to za myślenie " nie idź i nie blokuj miejsca ". Tak samo można powiedzieć, ktoś sobie coś
chce kupić na czym mu bardzo zależy, ale jest tego ograniczona ilość i niestety nie udaje mu
się tego kupić, za to przychodzi sobie ktoś kto nie ma zamiaru tego użytkować i kupuje, aby
tylko ponownie to sprzedać po zawyżonej cenie i ktoś ma mieć z tego powodu jakieś wyrzuty
sumienia? Ludzie w jakim wy świecie żyjecie. Jak jest taka możliwość to się próbuje i tyle w
temacie.
Powodzenia życzę Metis.
2 cze 23:30
Metis: Dzięki Wielkie
ZKS.
A Tobie jak tam leci?
2 cze 23:33
ZKS:
Ciężko, ale udało mi się zaliczyć egzamin także jestem zadowolony, nawet bardzo.
Co tam u Ciebie, jak mijają najdłuższe wakacje?
2 cze 23:40
Jack: Najdluzsze
2 cze 23:46
zombi: Mój kolega jest na matematyce o specjalności teoretyczno/stosowanej tzn waha się
Ale
szczerze poleca ze względu na prowadzących, tęgie głowy, profesjonaliści.
Jak z rekrutacją nie wiem, ale on siedzi w radzie, więc podpytam o ten kierunek, którym mówisz.
Matematykę na UJocie chwali, tyle mogę ci na ten czas powiedzieć
2 cze 23:47
Metis: No, i pięknie
ZKS , tak trzymać
Chyba niewiele Ci już zostało tego studiowania,
prawda?
U mnie strasznie słabo, próbuje się czymś zająć, ale tak naprawdę nie mam czym, oprócz nauki.
4 miesiące wolnego to o wiele za długo, mija 2 tydzień wolnego, a ja już nie potrafię
wysiedzieć w domu.
Społecznie też słabo, urwałem kontakt ze znajomymi, i szukam jakiejś pracy.
2 cze 23:49
Metis: Dzięki
zombi
Jak się czegoś dowiesz to będę Ci wdzięczny.
Nie odpowiedziałeś na pytanie dodatkowe
2 cze 23:50
ZKS:
To był mój ostatni egzamin, ale za to najtrudniejszy. Teraz tylko napisać i się obronić.
Szkoda z tymi znajomymi, bo to zawsze wyjście gdzieś z nimi, pozwala wyrwać się od tego
szarego świata. Jak znajdziesz prace to zobaczysz, że nim się obejrzysz, a będziesz już na
studiach.
2 cze 23:57
Metis: I tak przecież wiesz, że nie mógłbyś nie napisać tego egzaminu
Mam nadzieję, że wszystko jakoś mi się ułoży z tymi studiami
3 cze 00:02
zombi: U mnie wszystko w porządku jakoś idzie do przodu
semestr raczej zdany
3 cze 00:04
Metis: I pięknie
3 cze 00:08
ZKS:
Dobra ja idę. Trzymajcie się i Metis nie martw się, bo wszystko będzie dobrze.
3 cze 00:11
Metis: Ty też się trzymaj
ZKS
3 cze 00:11
Mateusz: Ja również uważam że skoro zawaliłeś maturę (wg Ciebie) to nie ma sensu iść na studia po to aby
nie siedzieć w domu... Bez sensu.
Poszukaj pracy na kilka miesięcy a w tzw. "międzyczasie" możesz przecież uczyć się do poprawy.
3 cze 14:10
kyrtap: a ja uważam że warto iść
trzeba powoli uczyć się samodzielności i uczyć się jak w takich
sytuacjach radzić sobie w życiu, może akurat przeniesiesz na to o czym marzyłeś, nie tracąc
przy okazji roku, bo z perspektywy czasu rok to bardzo dużo
3 cze 15:14
Metis: Poza tym jeszcze nie wszystko stracone
3 cze 15:17
kyrtap: dokładnie na pewno też czekaj na 2 rekrutację a nawet 3 bo wtedy ludzie często się dostają
3 cze 15:18
Metis: Nie wiem tylko czy II / III rekrutacja powiązana jest z I. Muszę uczestniczyć w pierwszej
rekrutacji by wziąć udział w II na dany kierunek?
Nie mogę tego znaleźć w sieci. Jest jeszcze coś takiego jak lista rezerwowa.
3 cze 15:20
kyrtap: te progi co podają na stronach to są progi z pierwszej rekrutacji przykładowo u mnie dwa lata
temu próg na kierunek był 190 pkt, gdzie po 3 rekrutacji koleś dostał z 70 pkt na kierunek
3 cze 15:20
kyrtap: raczej będziesz musiał uczestniczyć w 1 rekrutacji taki mi się zdaje
3 cze 15:21
kyrtap: odnosząc się do tego, że komuś blokujesz miejsce na kierunku, to zgadzam z ZKS miej to głęboko
w ......
3 cze 15:23
Metis: Dzięki
kyrtap
Z tego co czytam to chyba jednak druga rekrutacja nie dotyczy w żaden sposób tej pierwszej.
3 cze 15:34
Krzysiek: Trzeba było się od razu uczyć do matury a nie na sam koniec, wtedy nie byłoby takich problemów
. Teraz pozostało tylko narzekać
3 cze 21:09
Metis: Dokładnie Krzysiek.
3 cze 21:11
6latek: Krzysiek
Z tego co pamiętam ja to Metis już uczyl się do matury w 2 klasie
3 cze 21:14
Jack: ja dopiero w 3−ciej sie wzialem...i troche zaluje...
3 cze 22:22
pawlo392: Metis, na UJ na matematykę masz szanse wysokie
5 cze 11:44
takion94: ZKS: w realnym dla mnie to chore podejście pójście na byle co byle tylko nie siedzieć w domu a
i tak będzie miał rok w plecy czy zostanie w domu czy pójdzie na byle jaki kierunek z którego
i tak po roku zrezygnuje. I nie wmówisz mi, że zdoła podołać nauce do matury i jednocześnie do
sesji. Niech zostanie w domu uczy się do matury i niech przy okazji idzie do pracy. Takie jest
moje zdanie.
10 cze 12:58
takion94: kyrtap: oczywiście niech ma wszystko w... ale niech potem nie płacze na forum, że wybrał byle
jaki kierunek, bo myślał, że go pogodzi z nauką do matury a jednak nie pogodził i zawalił po
raz kolejny maturę.
10 cze 13:04
kyrtap: a jaką ma pewność że napisze lepiej maturę niż teraz? żadną
10 cze 13:56
kyrtap: nie ujmując wiedzy którą posiada Metis a matura rządzi się własnymi prawami i czasami wiedza to
nie wszystko na maturze
10 cze 13:57
kyrtap: ale*
10 cze 13:57
takion94: Z całą pewnością jej nie poprawi studiując równocześnie i ucząc się do sesji + jeszcze
obciążając kosztami rodziców, którzy przez rok będą go utrzymywać a on sobie jak gdyby niby
nic kierunek rzuci, bo poszedł na niego, bo nie chciał siedzieć w domu a na coś trzeba pójść.
Już lepszą opcję byłoby pójście na swój wymarzony kierunek, ale w trybie zaocznym, zdobyć
wysoką średnią i przepisać się na dzienne od drugiego roku nie traci przy tym roku i nie
musiałby poprawiać matury.
10 cze 16:39
Metis: Okazuje się, że niektórzy znają mnie lepiej ... ode mnie.
"Z całą pewnością nie poprawię" − skąd ty to możesz wiedzieć...
Poza tym nie myślę o żadnym rzucaniu kierunku
Chciałem, miałem w planach studiowanie informatyki, ale miałem też alternatywy jak każdy.
Poza tym nie jest wykluczone przeniesienie się/ zmianę kierunku , tym bardziej, że przedmioty
na kierunku który studiować planowałem na I roku nie różnią się wiele od tych na planowanym
kierunku.
Zaraz po maturze nie wykluczałem pozostania roku w domu i poprawienia matury, teraz wiem, że to
nie ma sensu
10 cze 17:20
pawlo392: Metis− dla Ciebie UJ i matematyka. Naprawdę
10 cze 19:12
ZKS:
Czytałeś w ogóle to co pisał Metis? Gdzie on pisał, że ma zamiar iść na byle jaki
kierunek? Pisał jedynie, że jeżeli nie uda mu się dostań na kierunek, na który chce iść to
pójdzie na ten, który jest najbardziej zbliżony do niego (tam, gdzie praktycznie wszystkie
przedmioty się pokrywają na I roku). Napisz jakie masz doświadczenie z tym, że nie da się tego
pogodzić? Piszesz jakąś pracę magisterską na ten temat i masz zebrane opinie, że doradzasz z
taką pewność, że nie da rady tego dokonać? Dodatkowo nie wrzucaj wszystkich do jednego
wora, że do sesji trzeba siedzieć miesiąc wcześniej (matura jest w maju), nawet nie wiem, czy
ktoś tak robi ucząc się miesiąc wprzód, osobiście nie spotkałem się z taką osobą.
10 cze 20:14
Krzysiek: Informatyka... Po liceum, hmm... Po lo o informatyce masz takie pojęcie jak ja po technikum
informatycznym o gastronomii − wydaje Ci się że coś umiesz ale jednak nie umiesz
10 cze 22:47
azeta: a jakie to ma znaczenie? wszystkiego można się nauczyć, wszystko jest do nadrobienia. nie ma co
podcinać skrzydeł.
10 cze 23:03
Metis: Dzięki ZKS.
10 cze 23:35
Metis: W realnym życiu od takich "przyjaciół" trzeba się odcinać, to rada dla wszystkich , którzy mają
znajomych, którzy podcinają skrzydła i mówią: " nie uda Ci się, wielu próbowało" , "nie dasz
rady" , to tylko złudna znajomość.
10 cze 23:37
kyrtap: dlatego człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach, powodzenia Metis
11 cze 00:19
Metis:
11 cze 00:28
takion94: ZKS: pisał, że ma zamiar iść na dany kierunek a później po poprawieniu matury się przenieść na
inny blokując pzy tym miejsce komuś kto zawsze marzył o tym kierunku, ale to szczegół. Owszem
mam doświadczenie, bo sam tak chciałem zrobić i tego nie pogodziłem + jeszcze pracuje. Z
resztą nie tylko ja, ale wiele innych osób. Niech robi co chcę, ale niech nie zakłada później
tematów typu "nie poprawiona matura co robić" . Jak woli iść na byle co żeby tylko iść zamiast
posiedzieć rok w domu i poprawić maturę i przede wszystkim iść do pracy żeby nie być na
utrzymaniu rodziców to już jego problem.
11 cze 14:47
takion94: Krzysiek: Ja w tym nic dziwnego nie widzę, że ktoś po lo poszedł na informatykę.
11 cze 14:48
kyrtap: jaki jest według Ciebie kierunek "byle czym" zastanów się człowieku co piszesz
bo pieprzysz trzy po trzy
11 cze 15:06
takion94: Taki na który się idzie tylko po to żeby nie siedzieć w domu.
11 cze 16:35