Symbol Newtona
ppp: Wyjaśni ktoś jak to zrobić?
30 maj 21:26
jc: k = 5, dla k ≠ 5 mamy mniej, bo 5 = 10/2.
30 maj 21:45
ppp: Nie rozumiem nic z tego
30 maj 21:51
jc: | | | | | |
Po prostu | = 252, 5 = 10/2, zatem dla innych k, | < 252. |
| | | |
Taka własność symbolu Newtona: dla środkowego (lub 2 środkowych) k
wartość symbolu jest największa.
30 maj 22:04
ppp: Ooo, już rozumiem. A da się np. przekształcić jakoś to równanie z symbolu newtona i to
obliczyć?
| | 10! | |
No jak juz mam |
| =4*9*7, to nie wiem, jak to dalej wyprowadzić |
| | k!*(10−k)! | |
30 maj 22:16
jc: | | | | | | 10*9 | | | | 10*9*8 | |
= 1, | = 10, | = |
| , | = |
| , ... |
| | | | 1*2 | | | 1*2*3 | |
30 maj 22:19
ppp: Jeszcze wpadłem na pomysł
| 10*9...(10−k)!*(10−k+1) | |
| =4*9*7 |
| k!*(10−k)! | |
| | 10*9...(10−k+1) | |
Potem to się skraca i wychodzi |
| =4*9*7 |
| | k! | |
10*9...(10−k+1)=4*9*7*k!
no i teraz w sumie to chyba powinny być po lewej i prawej stronie liczby, które się przez
siebie dzielą,
więc jak podstawie k=5 to mam
10*9*8*7*6=4*9*7*5! /:4:9:7
10*2*6=5!
120=120
30 maj 22:55
ppp: Dzięki za poświęcony czas
30 maj 22:55