Planimetria
Mia: Dłuższa podstawa trapezu równoramiennego ma długość 4√2 , a proste zawierające ramiona
trapezu przecinają się pod kątem prostym. Oblicz promień okregu opisanego na tym trapezie,
wiedząc, że jest on równy długości krótszej podstawy.
30 maj 21:16
Mila:
Masz odpowiedź do zadania?
30 maj 23:04
Mila:

|SA|=2
√2
| d | | √2 | |
| =2R=2b⇔d=2b*sin(45)=2b* |
| =b√2 |
| sin(45) | | 2 | |
h=(a−b):2
d
2=h
2+|EB|
2
| | 4√2−b | | 4√2+b | |
(b√2)2=( |
| )2+( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 32−8b√2+b2+32+8√2b+b2 | |
2b2= |
| |
| | 4 | |
8b
264+2b
2
6b
2=64
===============
30 maj 23:09
myszka:

Sposób taki sam

Proponuję wprowadzić "przyjazne " oznaczenia ( łatwiej się liczy

|DC|=R= 2b , |DE|=2
√2−b i |EB|=2
√2+b . b∊(0, 2
√2)
z tw. sinusów w trójkącie ABD
| d | |
| = 2R= 4b ⇒ d= 2b√2 to d2= 8b2 |
| sin45o | |
z tw. Pitagorasa w ΔDEB:
(2
√2−b)
2+ (2
√2+b)
2= 8b
2 ⇒ 8+b
2+8+b
2= 8b
2 ⇒ 6b
2=16
=================
31 maj 01:33
....:
Mia i tak nie czyta tego. Wrzuca , bo ma zadanie domowe.
Niestety nie możemy jej napisać rozwiązania w zeszycie. Teleportacja by się przydała.
31 maj 15:00
Mia: Odpowiedź (4√6)/3
31 maj 15:18
Stary:

a = 4
√2
| | r | | 4 | |
Z twierdzenia sinusow w trójkącie ABC: |
| = |
| |
| | sin45 | | sin120 | |
31 maj 16:57