a = 2 r
Mamy
| a − b | 2 r − b | |||
x = | = | = r − 0,5 b | ||
| 2 | 2 |
| 2 c | 2 c | 1 | |||
= | = | ⇒ 4 c = 2 r + b ⇒ b = 4 c − 2 r | |||
| a + b | 2 r + b | 2 |
| x | r − 0,5 b | r − ( 2 c − r) | ||||
cos β = cos ( 180o − α) = − cos α = − | = − | =− | = | |||
| c | c | c |
| r−(2c−r) | c | ||
= | kąt oparty na średnicy jest prosty | ||
| c | 2r |
| 2r−2c | c | ||
= | |||
| c | 2r |
| c2 | ||
4−4U{c}[r}− | =0 | |
| r2 |
| c | ||
t2+4t−4=0 , gdzie t= | ||
| r |
| −4+4√2 | ||
t1= | =−2+2√2 t2<0 (odrzucamy) | |
| 2 |
| c | |
=−2+2√2 | |
| r |
| c | |
=−1+√2 | |
| 2r |