Planimetria
Mia: Kąt ostry równoległoboku ma miarę 60. Wyznacz stosunek długości boków tego równoległoboku,
jeśli stosunek kwadratów długości jego przekątnych wynosi 7/2.
30 maj 21:09
Leszek: z twierdzenia cosinusow dla dwoch trojkatow
a ; b boki rownolegloboku
x ; y przekatne
x
2=a
2+b
2 −2abcos60
y
2=a
2 + b
2 −2abcos120
| | a2+b2+ab | |
y2/x2 = |
| =7/2 |
| | a2+b2−ab | |
zatem 2a
2+2b
2+2ab=7a
2+7b
2−7ab <=> 5a
2+5b
2−9ab=0 / : b
2
niech : a/b = x
czyli : 5x
2−9x +5 =0 ale Δ<0 jest blad w tresci zadania

!
30 maj 22:14
Mia: Ułożyłam taki stosunek, ale nie mam pojęcia jak połączyć ze sobą boki
31 maj 18:43