Jutro zaliczenie roku na dwójkę. Błagam o pomoc.
Paweł: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = − (x+3)²+2
A) Podaj postać ogólna funkcji oraz współczynniki a,b,c tej funkcji.
B) Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli.
C) Oblicz miejsca zerowe tej funkcji i zapisz wzór w postaci iloczynowej (jeśli istnieje).
D) Zapisz równanie osi symetrii tej funkcji.
E) Podaj zbiór wartości funkcji.
30 maj 19:23
zef: Co umiesz ?
30 maj 19:27
Janek191:
a) f(x) = − ( x + 3)2 + 2 = − ( x2 + 6 x + 9) + 2 = − x2 − 6 x − 9 + 2 = − x2 − 6 x − 7
a = − 1 b = − 6 c = − 7
30 maj 19:34
Janek191:
b) f(x) = a*(x − p)
2 + q
W = ( p, q )
f(x) = − ( x + 3)
2 + 2
więc
W = ( − 3, 2)
===========
lub
f(x) = − x
2 − 6 x − 7
q = f(p) = f(−3) = − ( −3)
2 − 6*(−3) − 7 = − 9 + 18 − 7 = 2
W = ( − 3, 2)
==========
30 maj 19:37
Janek191:
c) f(x) = − x
2 − 6 x − 7
Δ = b
2 − 4ac = (−6)
2 − 4*(−1)*(−7) = 36 − 28 = 8 = 4*2
√Δ = 2
√2
| | − b − √Δ | | 6 − 2√2 | |
x1 = |
| = |
| = − 3 + √2 |
| | 2a | | − 2 | |
| | − b + √Δ | | 6 + 2√2 | |
x2 = |
| = |
| = − 3 − √2 |
| | 2a | | −2 | |
f(x) = a*(x − x
1)*(x − x
2)
a = − 1
więc
f(x) = − [ x − ( − 3 +
√2)]*[ x − ( − 3 −
√2)] = −( x + 3 −
√2)*(x + 3 +
√2)
30 maj 19:43
Janek191:

d) x = p
f(x) = − x
2 − 6 x − 7
x = − 3
=====
30 maj 19:46
Janek191:

a < 0 to
ZW = ( −
∞; q >
czyli
ZW = ( −
∞, 2>
===========
30 maj 19:49
Paweł : Janek, jesteś wielki. Dzięki!
30 maj 20:02
Janek191:
f(x) = a x
2 + b x + c − postać ogólna
f(x) = a*(x − p)
2 + q − postać kanoniczna
f(x) = a*(x − x
1)*(x − x
2) − postać iloczynowa, gdy Δ > 0
Δ = b
2 − 4 a*c
q można policzyć też z wzoru
30 maj 20:06