Trygonometria
ktoś: Wiadomo, że sinα−cosα=3/4. Oblicz sin
3α−cos
3α. Mógłbym prosić o wynik jaki powinien wyjść?
30 maj 18:39
Jack: sam wynik?
30 maj 18:59
Mariusz:
(sin(x)−cos(x))3=sin3(x)−3sin2(x)cos(x)+3sin(x)cos2(x)−cos3(x)
sin3(x)−cos3(x)−3sin(x)cos(x)(sin(x)−cos(x))
(sin(x)−cos(x))2=sin2(x)−2sin(x)cos(x)+cos2(x)
(sin(x)−cos(x))2=1−2sin(x)cos(x)
30 maj 19:03
Jack:
| | 3 | | 7 | | 117 | |
sin3α − cos3α = ... = ... = |
| (1+ |
| ) = ... = |
| |
| | 4 | | 32 | | 128 | |
30 maj 19:05
ktoś: Tak sam wynik

Zadanie zrobiłem tylko nie wiem czy aby na pewno dobrze, bo nie mam do tego
odpowiedzi.
30 maj 19:07
ktoś: Chyba jakieś opóźnienie było, bo przed chwilą jeszcze nie było twojego komentarza

. Wynik się
zgadza, dzięki.
30 maj 19:09
Mariusz:
| 27 | | 9 | |
| =sin3(α)−cos3(α)− |
| sin(x)cos(x) |
| 64 | | 4 | |
| 27 | | 63 | |
| =sin3(α)−cos3(α)− |
| |
| 64 | | 128 | |
| | 54+63 | | 117 | |
sin3(α)−cos3(α)= |
| = |
| |
| | 128 | | 128 | |
30 maj 19:17