Prosze o pomoc?
BARTEK: w trapezie prostokątnym ramię tworzy z dłuższą postawą kąt o mierze 30stopni.Krótsza postawa ma
długośc 4cm,a wysokośc trapezu wynosi 6cm.Oblicz pole i obwód tego trapezu.
5 sty 14:35
jo:

Z tw. Pitagorasa bądź ze związków miarowych w trójkącie prostokątnym znajdziesz x i b.
Następnie widać że a = x + 4 więc bez problemów wyznaczysz a.
Teraz już łatwo obliczyć P i Obw.
5 sty 14:45
BARTEK: napisz konkretne rozwiązanie...dzięki z góry.
5 sty 14:57
jo: x = 6√3
b = 12
a = 6√3 + 4
Pc = 6(3√3+4)
Obw = 6{3} + 26
5 sty 15:05
BARTEK: nie idzie mi to rozwiązanie proszę pomóz...
5 sty 15:08
BARTEK: BARDZO CI DZIĘKUJE.....POZDRAWIAM
5 sty 15:09