matematykaszkolna.pl
Fizyka - indukcja magnetyczna Carroty: Witam, przepraszam, że tutaj wyskakuję z pytaniem z fizyki, ale niestety nie potrafię sobie z jednym zagadnieniem i pilnie potrzebuję pomocy. Chodzi mi o sytuację, gdy mamy dwa przewodniki prostoliniowe i płynie w każdym z nich prąd. Jak wyznaczamy wartość indukcji w środku, tzn. w połowie odległości między tymi przewodnikami − zarówno gdy kierunki prądów są zgodne, jak i kiedy są przeciwne?
 mi0 * i 
Wiem, że korzystamy ze wzoru B =

i obliczamy indukcję od jednego i od drugiego
 4πr 
przewodnika. Ale czy należy je sumować czy odejmować? Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.
30 maj 15:09
Jack: rysunekgraficznie to okreslasz. Rysujemy sobie przewodnik i okrag wokol niego. Powiedzmy ze kierunki plyniecia pradu sa zgodne. i patrzymy co sie dzieje jak sie spotykaja widzimy ze sie rownowaza, czyli ze tak powiem − wzajemnie usuwaja, zatem odejmujesz.
30 maj 16:15
Jack: rysunekPrzypadek 2 − kierunki plyniecia pradu sa przeciwne. widzimy ze sa w tym samym kierunku zatem te natezenie dodajemy. (rozowo wektor wypadkowy)
30 maj 16:15
Carroty: Bardzo dziękuję za pomoc, już wszystko rozumiem emotka
30 maj 16:18
Jack: https://www.youtube.com/watch?v=vE5vT248qK8 polecam obejrzec, oraz pozostale filmiki
30 maj 16:19
Leszek: z rysunku wynika ze wektory indukcji magnetycznej B leza w plaszczyznie rysunku a w rzeczywistosci sa do tej plaszczyzny prostopadle co nalezaloby napisac !
31 maj 14:38