Szerokość przerwy energetycznej germanu
univer: Obliczyć szerokość przerwy energetycznej germanu, jeżeli jego opór właściwy maleje przy
oświetlaniu światłem o długości fali około 1,7 µm. Wyrazić szerokość przerwy w eV.
30 maj 14:39
univer: bump! z racji tego, ze forum matematyczne jest bardziej aktywne, proszę o pomoc tutaj
1 cze 11:47
univer: pomoże ktoś?

z jakiego wzoru mam skorzystać?
2 cze 08:20
g:
E = h*c/λ [J = Js * m/s / m]
Dżule podziel przez ładunek elektronu i dostaniesz eV.
2 cze 08:51
g: Jeszcze uściślenie: w tym wzorze h − stała Plancka (nie Diraca)
2 cze 08:53
univer: Wyszło mi:
| | 6,63*10−34 | |
E= |
| =3,9*10−40 |
| | 1,7*10−6 | |
2 cze 11:22
Leszek: zle , pominales predkosc swiatla c = 3*108 m/s
zatem wynik E = 11,7*10−20
oraz przerwa energetyczna wynosi ΔE = 11,7*10−20/1,6*10−19 =0,73 eV
2 cze 11:31
univer: skąd wzięło się 1,6*10
−19?
Rozumiem, że jest to ładuenk elementarny
| | E | |
Czyli ogólne wzór na ΔE= |
| , zgadza się? |
| | Q | |
Dzięki panowie!
2 cze 12:05