Teoria Bohra
univer: Opierając się na teorii Bohra znaleźć wzór na całkowitą energię elektronu na n−tej orbicie.
30 maj 14:37
Leszek: energia potecjalna elektryczna E1 =−k*e2/r
energia kinetyczna E2= mv2/2
warunek ruchu po orbicie kolowej : mv2/r = ke2/r2 => mv2 = ke2/r
energia calkowita : Ec = E1 + E2
czyli Ec = −ke2/2r
korzystam z podstawowego postulatu Bohra : mvr = nh/2π => v=nh/2πmr
oraz mv2/r = ke2/r2 ; po postawieniu poprzedniego wyrazenia na v , otrzymuje
r=n2h2/4π2ke2m
po podstawieniu do Ec otrzymuje : Ec = −k2e4*2π2*m/h2*n2
31 maj 23:04
univer: | | −e4ml | | 1 | |
Mi wyszło: En = |
| = E1 |
| |
| | 8ε2h2n2 | | n2 | |
Podejrzewam, że też jest dobrze
1 cze 11:54
Leszek: Masz racje tez jest dobrze ,sprawdz podstawiajac k=1/4π*ξ
ξ jest stala dielektryczna prozni
1 cze 13:04
univer: Zgadza się. Dzięki !
1 cze 13:14