Siła elektromotoryczna indukcji
univer: Jaka siła elektromotoryczna indukcji zaindukuje się w ramce kwadratowej o boku 2cm ustawionej
prostopadle do pola magnetycznego podczas zwiększania pola magnetycznego w tempie 30 tesli n
aminutę. W jakim kierunku w ramce będzie płynął prąd i dlaczego?
30 maj 14:37
Leszek: niech Bo= 30 [T/min]=0,5[T/s]
S=a2=0,0004 [m2]
SEM=−dφ/dt ; gdzie : φ=B*S=Bo*t*S
zatem :
SEM = −Bo*S = −0,0002 [V]
kierunek pradu indukcyjnego w ramce okresla regula LENTZA
31 maj 13:38
univer: Dzięki
31 maj 14:15
Jack: Lenza
31 maj 14:23