Oporniki
univer: Trzy oporniki o przekroju poprzecznym S, S i 2S, długościach d, d/2 i 2d o oporze właściwym p,
1/2p i 3p odpowiednio podłączono szeregowo do napięcia U. Na którym oporze wydzieli się
największa moc?
30 maj 14:36
Leszek: korzystam ze wzoru na opor przewodnika
R=qL/S ; R1=qd/S ; R2=0,5q0,5d/S ; R3=3q2d/2S
po polaczeniu szeregowym w kazdy oporniku plynie taki sam prad I
zatem moc okreslona jest wzorem : P = I2*R
Czyli : P1=I2*qd/S ; P2 = I2*0,25*qd/S ; P3 = I2*3d/S
ostatecznie : P3 > P1 > P2
30 maj 22:53
univer: Dzięki. W sumie wystarczyło podstawić wartości sprzed znaków i zaobserwować to na oporze
rezystora.
31 maj 12:24