Kondensatory
univer: Trzy kondensatory płaskie o okładkach S, 2S i 3S, odległościach d, d/2 i 2d oraz dielektrykach
o przenikalności względnej 1, 1 i 2 odpowiednio podłączono równolegle do napięcia U. W którym
kondensatorze natężenie pola elektrycznego będzie największe?
30 maj 14:33
univer: bump! z racji tego, ze forum matematyczne jest bardziej aktywne, proszę o pomoc tutaj
1 cze 11:48
Leszek: poniewaz kondensatory polaczone sa rownolegle to kazdy jest pod napieciem U
natezenie pola elektrycznego wewnatrz pustego kondensatora E=U/d
dla kondensatora wypelnionego dielektrykiem o stalej ε natezenie wynosi E=U/dε
czyli dla poszczegolnych kondensatorow
E1=U/d ; E2= U/0,5d ; E3=U/4d
zatem E2>E1>E3
1 cze 14:10
univer: A co z okładkami?
1 cze 14:27
Leszek: przy natezeniu pola okladki nie maja znaczenie , w kondensatorze pole elektryczne
jest jednorodne.
przy polaczeniu szeregowym kondensatorow okladki odgrywaja role bo ladunki
kondensatorow sa jednakowe
1 cze 15:52
univer: kurcze, dzięki ! zadanie trochę podchwytliwe
1 cze 15:53