Natężenie i potencjał pola elektrycznego
univer: Jakie będzie natężenie i potencjał pola elektrycznego w środku odcinka o długości 2a jeżeli na
końcach odcinka umieszczono ładunki 3Q i –Q?
30 maj 14:31
Lewy:
A Ty univer nie zauważyłeś, że jesteś na forum matematycznym? Zmień forum i nie spamuj
30 maj 14:50
Jack:

wektor niebieski to inaczej 3 czerwone.
wektor wypadkowy to 4 czerwone czyli ten rozowy.
30 maj 14:52
Jack:
| | k * |−Q| | | k * |3Q| | |
E = E−Q + E3Q = |
| + |
| = ... |
| | a2 | | a2 | |
30 maj 14:56
univer: Lewy, fizyka to tez matematyka.
Dzięki Jack!
30 maj 15:02
univer: | | 4Q | |
Natężenie wyszło mi E= |
| |
| | 4πε0 a2 | |
30 maj 15:14
30 maj 15:18
univer: Dzięki
30 maj 15:23