całeczka
Frost: ∫cosx*√cosx*sinxdx
30 maj 14:26
Frost: oraz mam jeszcze taką całke ∫sin(xy2)dy
30 maj 15:04
piotr1973: ta druga to funkcja nieelementarna
30 maj 15:31
Jerzy:
A wynik pierwszej jest "kosmiczny"
30 maj 15:35
ICSP: nie tyle funkcja nieelementarna co całka nieelementarna.
30 maj 18:17
Mariusz:
t
2=tan(x)
| | cos2(x)+sin2(x) | |
2tdt= |
| dx |
| | cos2(x) | |
2tdt=(1+t
4)dx
∫cos
2(x)
√tan(x)dx
| | 2t2 | | a3t3+a2t2+a1t+a0 | |
∫ |
| dt= |
| + |
| | (1+t4)2 | | 1+t4 | |
| | b3t3+b2t2+b1t+b0 | |
∫ |
| dt |
| | (1+t4) | |
...
Spróbuj całkę ∫cos(x)
√sin(x)cos(x)dx
przez części zacząć liczyć
Co do drugiej całki
sinus Fresnela coś ci mówi
30 maj 18:36
Mariusz:
Jeżeli chodzi o tę drugą całkę to może zmiana kolejności całkowania
mogłaby uniknąć całek Fresnela
30 maj 18:41
piotr: ta druga całka wyraża się przez funkcje nieelementarne
30 maj 23:18
Mariusz:
Przecież napisałem że otrzyma sinus Fresnela
Na pierwszy rzut oka widać że liczy całkę podwójną
więc stąd pytanie o możliwość zmiany kolejności całkowania
30 maj 23:25
jc:
Mariusz, Twój sposób jest dobry.
| | t2 | | 1 | | 1 | |
4 ∫ |
| dt = ∫ |
| ( |
| )' dt |
| | (1+t4)2 | | t | | 1+t4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| |
| + ∫ |
| |
| dt = |
| | t | | 1+t4 | | t2 | | 1+t4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | t2 | | t3 | | t2 | |
| |
| + ∫ ( |
| − |
| ) dt = − |
| − ∫ |
| dt |
| t | | 1+t4 | | t2 | | 1+t4 | | 1+t4 | | 1+t4 | |
30 maj 23:45
Mariusz:
Jeszcze przy wyciąganiu cosinusa przed pierwiastek
przydałoby się dać jakieś założenie albo domnożyć funkcję signum
31 maj 00:09