calki nieoznaczone
xyz: Jak się zabrać za takie całki?
∫e−2xsin4x dx
∫sin(lnx) dx
30 maj 13:36
piotr1973: pierwsze przez części:
| | dx | |
druga podstawienie t=ln(x), dt= |
| i mamy: |
| | x | |
∫e
tsin(t)dt i dalej przez części
30 maj 13:46
xyz: A jak policzyć pochodną z tego e−2x?
30 maj 14:02
xyz: I skąd się wzięło w tym drugim Pana wzorze przy podstawieniu et?
30 maj 14:05
Jerzy:
(e−2x)' = −2e−2x
t = lnx ⇔ x = et
30 maj 14:10
xyz: dziękuję
30 maj 14:15
piotr1973: | | 1 | |
1. ∫sin(log(x))dx = − |
| x (cos(log(x))−sin(log(x)))+C |
| | 2 | |
| | 1 | |
2.∫e−2 x sin(4 x)dx = − |
| e−2 x (sin(4 x)+2 cos(4 x))+C |
| | 10 | |
30 maj 14:27
Mariusz:
piotr1973 drugą lepiej od razu przez części
30 maj 21:12
HALO: pomozcie mi ludzie z rozwiazaniem zadanka raz dwa a cooooooo
30 maj 23:42
Mariusz:
| | 1 | | 1 | |
∫e−2xsin(4x)dx=− |
| e−2xcos(4x)− |
| ∫e−2xcos(4x)dx |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫e−2xsin(4x)dx=− |
| e−2xcos(4x)− |
| ( |
| e−2xsin(4x)+U{1}{ |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
2}∫e
−2xsin(4x)dx)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫e−2xsin(4x)dx=− |
| e−2xcos(4x)− |
| e−2xsin(4x)− |
| ∫e−2xsin(4x)dx |
| | 4 | | 8 | | 4 | |
| 5 | | 1 | |
| ∫e−2xsin(4x)dx=− |
| e−2x(2cos(4x)+sin(4x)) |
| 4 | | 8 | |
| | 1 | |
∫e−2xsin(4x)dx=− |
| e−2x(2cos(4x)+sin(4x))+C |
| | 10 | |
| | 1 | |
∫sin(ln(x))dx=xsin(ln(x))−∫xcos(ln(x)) |
| dx |
| | x | |
∫sin(ln(x))dx=xsin(ln(x))−∫cos(ln(x))dx
| | 1 | |
∫sin(ln(x))dx=xsin(ln(x))−(xcos(ln(x))+∫xsin(ln(x)) |
| dx) |
| | x | |
∫sin(ln(x))dx=xsin(ln(x))−xcos(ln(x))−∫sin(ln(x))dx
2∫sin(ln(x))dx=xsin(ln(x))−xcos(ln(x))
| | 1 | |
∫sin(ln(x))dx= |
| x(sin(ln(x))−cos(ln(x)))+C |
| | 2 | |
30 maj 23:58