CIag i indukcja
6latek : Moglby ktoś pokazac jak robic takie zadania
Stosujac zasade indukcji matematycznej udoodnij ze dla ciągu określonego podanym poniżej
wzorem rekurencyjnym wyraz ogolny wyraza się podanym obok wzorem
u1=0 un= 2un−1+3 wzor ogolny un= 3(2n−1−1)
30 maj 12:12
6latek : Zasade indukcji znam .
Proste przykłady potrafie zrobić jednak tutaj nie bardzo wiem
30 maj 12:53
jc: Bo tu nie trzeba zasady indukcji.
Po prostu sprawdzasz, czy wzór spełnia dwa warunki.
30 maj 13:03
6latek : jc ale mam takie polecenie w zadaniu
Jeszcze mam dwa przykłady w tym zadaniu
30 maj 13:08